nazaj na seznam
26
Nov

Predstavitev podjetja Agado v reviji Mojster

V letošnjem letu se je članstvu pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridružila kadrovska agencija - Agencija AGADO, agencija za kadre in druge poslovne storive, d.o.o. Iskanje ustreznega kadra je v trenutnih razmerah, ko je stanje brezposelnosti pri nas najnižje v naši zgodovini (po zadnjih podatkih imamo okrog 66 tisoč brezposelnih), za marsikatero podjetje poseben izziv. Storitve kadrovske agencije so na tem področju zato več kot dobrodošle.

 

Želimir Pavlović je že v času študija večkrat kakšnemu prijatelju ali znancu priskrbel delo ali zaposlitev in to je bil eden izmed glavnih razlogov, da se je tudi profesionalno pričel ukvarjati s kadrovanjem. K sodelovanju je kasneje povabil prijatelja Alena Borošaka, s katerim sta talent razvila v poslovno priložnost in pred desetletjem ustanovila Agencijo Agado, ki je sprva delovala kot študentski servis. Sprememba zakonodaje na tem področju je terjala nadgradnjo poslovanja, zato so svoje storitve razširili še na dejavnosti kadrovske agencije, ki po obsegu danes daleč prekaša storitve študentskega servisa.

 

Kadrovske storitve, ki večinoma predstavljajo iskanje in selekcijo kadrov, urejanje delovnih dovoljenj ter druge kadrovske storitve, so še posebej primerne za mikro in mala podjetja, ki nimajo organizirane lastne kadrovske službe. Poslužujejo pa se jih tudi srednja in velika podjetja ter različne institucije, ki prednost zunanjih izvajalcev vidijo na račun specializacije, profesionalnosti in predvsem časovno hitrejših rešitev. Agencija ima lastne baze in sortiran kader, zato se lahko postopek od analize delovnega mesta in profiliranja, prek iskanja, selekcije in testiranja kandidatov pa do končne zaposlitve, konča v približno enem mesecu. Hitrost postopka je odvisna tudi od ustreznega sodelovanja deležnikov. Izkupiček je toliko boljši, kolikor prej Agencija pridobi povpraševanje po določenem kadru.

 

Drug pomemben segment poslovanja podjetja predstavlja posredovanje dela delavcev drugemu uporabniku. Za to storitev je Agencija Agado leta 2016 pridobila koncesijo pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, na podlagi izpolnjevanja zahtevnih kadrovskih, infrastrukturnih in finančnih pogojev. V praksi to pomeni, da so delavci zaposleni pri Agenciji, delo pa opravljajo pri drugem delodajalcu. Povpraševanja je veliko, problem pa je vsesplošno pomanjkanje delovne sile, še posebej določenih profilov. Iščejo se varilci, delavci v proizvodnji, skladiščniki, prevozniki, žerjavisti itd. Delavci, ki jih Agencija posreduje drugemu delodajalcu, morajo biti pri njih zaposleni najmanj 3 mesece, po enem letu pa lahko zaposlitev prenesejo na novega delodajalca, ki na ta način pridobi preizkušen in zanesljiv kader.

 

Agencija Agado skupaj z dvema povezanima podjetjema tvori Skupino Agado, ki izvaja storitve na področju posredovanja študentskega dela, zaposlovanja v Avstriji in zaposlovanja v Sloveniji. Celotna skupina trenutno šteje okrog 280 zaposlenih od tega jih je v Sloveniji nekaj čez 100. V Sloveniji delujejo na treh lokacijah, v Ljubljani na sedežu podjetja na Dunajski cesti 106 (info@agado.si; www.agado.si, tel. 041 616 998), v Mariboru in v Brežicah. V Ljubljani posle pretežno vodi prokurist podjetja Želimir Pavlović z vodjo pisarne Vesno Marić in sodelavkami, v Mariboru pa prav tako skupaj s sodelavkami direktor Alen Borošak.

 

Izraz »agado« izhaja iz mednarodnega jezika esperanto in pomeni akcijo, aktivacijo, ukrepanje. To je nujno za vsakogar, ki išče delo in vsakogar, ki išče delovno silo. V Agenciji Agado se s predanostjo in profesionalnim pristopom trudijo izpolnjevati ambicijo po povezovanju najboljših ljudi z najboljšimi delovnimi mesti. Vezi ustvarjajo na celosten način ter se s posluhom lotevajo iskanja pravih rešitev. Pri delu jih vodi prepričanje, da so ljudje tisti, ki dajejo vrednost. Z inovativnostjo in svežimi pristopi uspešno izkoriščajo priložnosti na trgu, s strokovnostjo, transparentnostjo in integriteto pa si skrbno utirajo poti do nadaljnjih sodelovanj. V luči slednjega nudijo članom naše zbornice 20-odstotni popust na storitve iskanja in selekcije kadrov ter urejanja delovnih dovoljenj za tujce. Agenciji Agado želimo aktivno in uspešno poslovanje v bodoče!

 

Vir: Revija Mojster, Glasilo Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Bežigrad, št. 173, oktober 2021