nazaj na seznam
15
Aug

S.p. delavci zaslužijo skoraj 50 % manj

Zaposleni pri registriranih fizičnih osebah so imeli v drugem letošnjem četrtletju povprečno mesečno plačo 1.127,82 eur bruto in se je glede na četrtletje prej zvišala za 1,2 %. V tem obdobju pa se je število zaposlenih pri fizičnih osebah povečalo za približno dva tisoč oseb ali slabih 5 %.

 

Medletno je povprečna bruto plača zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah zrasla za 9,2 %, predvsem na račun zvišanja zakonsko določene minimalne plače, ki je letos 1.024,24 eur. V primerjavi z zaposlenimi pri pravnih osebah (podjetjih), kjer so junija v povprečju zaslužili 1.952,05 eur bruto na mesec pa zaslužijo delavci pri registriranih fizičnih osebah za slabo polovico (42 %) manj.

 

Zaposleni pri registriranih fizičnih osebah je imel povprečno neto plačo v obdobju od letošnjega aprila do junija 772,66 eur.

 

Za dobro četrtino višja povprečna plača v zdravstvu

 

V drugem letošnjem četrtletju so najvišjo povprečno bruto plačo pri registriranih fizičnih osebah spet izplačali v zdravstvu in socialnem varstvu, saj je znašala 1.627,55 eur in se je medletno zvišala za dobro četrtino, na rast pa je vplivala epidemija. V gostinstvu so imeli največjo rast povprečne bruto plače, ker ga je koronakriza precej prizadela in je v letošnjem drugem četrtletju spet oživelo. Zaposleni so zaslužili v povprečju 910,54 eur bruto, kar je glede na četrtletje pred za približno četrtino več, medletno pa za dobrih 17 % več.

 

Povprečne bruto plače zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah

 

Zaposlenim pri registriranih fizičnih osebah se je povprečna bruto plača v letošnjem drugem četrtletju znižala zgolj v panogi oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja, glede na četrtletje prej za približno 7 %, medletno pa za skoraj 17 % na 1.036,48 eur. Zaposlenim v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih so izplačali najnižjo povprečno bruto plačo.

 

Vir: Finance