nazaj na seznam
28
Sep

Delavcem lahko dodelite brezplačno izobraževanje

Delavcem s skrajšanim delovnim časom lahko dodelite brezplačno izobraževanje in usposabljanje. Izobraževanje organizira Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

 

Potrdilo o nacionalni poklicni kvalifikaciji je brezplačno

 

Obstaja preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) in osnovnih kvalifikacij, torej preverjanje in potrjevanje znanja, spretnosti in delovnih izkušenj, ki jih zaposleni pridobijo na različne načine, vključno s formalnim usposabljanjem. Svoje strokovno znanje pri opravljanju svojega poklica ali poklicne naloge potrdijo s certifikatom ali spričevalom. Primeri dejavnosti pregledovanja in potrjevanja NPK vključujejo varnostnika, socialnega delavca, nepremičninskega posrednika, upravljavca CNC stroja in voznika viličarja.

 

 

Zaposleni mora z zavodom podpisati pogodbo in skleniti načrt dela

 

Pred udeležbo v izobraževalnem programu ali programu usposabljanja se mora zaposleni vpisati v evidenco iskalcev zaposlitve na zavodu prek portala poiščidelo.si. Če se vpišete v evidenco iskalcev zaposlitve, se ne boste vpisali v evidenco brezposelnih. 

 

Po navedbah zavoda za zaposlovanje se lahko zaposleni, ki so bili zaradi pomanjkanja dela prisiljeni delati s krajšim delovnim časom, v tem obdobju izobražujejo in usposabljajo. Sodelujete lahko v brezplačnem neformalnem izobraževanju in usposabljanju ali pri potrjevanju in preverjanju poklicnih kvalifikacij.

 

To pomeni, da se lahko delodajalci dogovorijo z zaposlenimi, da bodo v določenem obdobju odrejenega skrajšanja delovnega časa redno sodelovali v neformalnem in nadaljevalnem izobraževanju. Delodajalcem in zaposlenim je brezplačno na voljo več vrst programov, vključno s tečaji digitalne pismenosti, izobraževanjem računalniške pismenosti, tečaji spletnega oblikovanja, ECDL (European Computer Certification) in tečaji tujih jezikov, za tečaje upravljavcev viličarjev, usposabljanje za varnostnika, računovodsko izobraževanje, računovodja za mala podjetja, poslovne delavnice, tečaji za CNC operaterje ...

 

Zaposleni bo potrditev prejel po elektronski pošti, svetovalec za zaposlovanje pa ga bo pozval, naj podpiše vlogo, ki jo odda na zavodu za zaposlovanje.

 

Med sestankom se zaposleni z osebnim svetovalcem pogovori o svojih potrebah po izobraževanju in usposabljanju ter podpiše delovni načrt in pogodbo o programu. To pomeni, da je sklenjena pogodba osnova za izplačilo dodatka za prevoz (če ga ne izvaja delodajalec) in za plačilo stroškov programa.

 

Več o tem kako se prijaviti, pa si lahko ogledate tukaj.