17
Jan

Kako odgovoriti na vprašanje "Zakaj si želite delati tukaj?"

Zakaj želite delati tukaj? To je običajno vprašanje na zaposlitvenem razgovoru na katerega je lahko težko odgovoriti. Če na to vprašanje ne pripravite trdnega odgovora, je tvegano, saj bi to lahko odločilno vplivalo na to, ali vam bo potencialni delodajalec ponudil zaposlitev - ali ne.

 

Kdaj lahko slišite: "Zakaj si želite delati tukaj?"


Pravzaprav na kateri koli točki razgovora za službo. Vendar pa boste najverjetneje naleteli na to vprašanje zgodaj na sestanku, ko bo spraševalec z njim lahko vzpostavil ton pogovora. Lahko se pojavi tudi proti koncu razgovora, saj želi vodja zaposlovanja potrditi vaše zanimanje in navdušenje nad priložnostjo, ko ste izvedeli več podrobnosti.

 

Bodite pozorni na druge oblike vprašanja, kot je, "Zakaj želite sodelovati z nami?" ali "Zakaj vas zanima ta položaj?"

 

Katere druge vrste vprašanj bodo vodje zaposlovanja verjetno zastavljali kandidatom na razgovorih za službo? Odgovor dobite v tem blogu.

 

Preberi tudi: 10 Najpogostejših vprašanja na razgovoru

 

Primeri, kako se ne odzvati

 

Kako bi morali odgovoriti na vprašanje "Zakaj želite delati tukaj?" je odvisno od službe in organizacije — ter seveda od vas in od tega, kako se želite izraziti. Vedeti, kako oblikovati smiseln odgovor, ki ustreza skoraj vsaki situaciji, se začne z razumevanjem, česa delodajalci verjetno ne želijo slišati. Nekateri primeri vključujejo:

 

"Iskreno povedano, samo službo potrebujem in ta je bila videti zanimiva." To je seveda odkrit odgovor. Vendar to ne kaže na iskreno zanimanje za vlogo ali podjetje. Poleg tega ima vodja zaposlovanja morda pomisleke, da boste hitro zapustili podjetje zaradi druge priložnosti, ki se vam zdi bolj prepričljiva.


"To vidim kot korak k večjim in boljšim stvarem." Čeprav noben delodajalec ne pričakuje, da bo vsak delavec dolgoročno ostal v organizaciji, takšen odgovor pomeni, da ste bolj osredotočeni na prihodnost kot na sedanjost. Prav tako nakazuje, da ste z eno nogo že drugje, preden so vas sploh zaposlili.

"Slišal sem, da to podjetje ponuja dobro plačilo in ugodnosti." Vsako podjetje želi biti izbrani delodajalec in vodilna podjetja se zavedajo, da morajo ponuditi konkurenčno plačilo za najem vrhunskih talentov. Kljub temu ne želijo zaposlovati ljudi, katerih glavna motivacija za delo v podjetju je denar.

 

Boljši način, da pojasnite, zakaj si želite ta položaj

 

Eden od ključev do prepričljivega odgovora na vprašanje "Zakaj želite delati tukaj?" se lahko vprašate takole: "Zakaj bi me to podjetje želelo zaposliti?"

 

Z drugimi besedami, bolj razmišljajte o tem, kaj lahko ponudite in kako bi lahko vplivali, namesto o tem, zakaj bi vam zaposlitev koristila. Tukaj so tri vprašanja, ki jih morate upoštevati, ko razvijate svoj odgovor:

 

  • Kako lahko pomagate podjetju do uspeha?

Preberite, kaj se dogaja s podjetjem in panogo. Ali se je pred kratkim spremenila ponudba izdelkov ali storitev? S kakšnimi konkurenčnimi pritiski se soočajo? Razmislite o tem in pomislite: "Kakšno znanje in izkušnje imam, ki bi bile temu delodajalcu trenutno še posebej koristne?"

 

  • Katere pretekle karierne uspehe bi lahko ponovili v tem podjetju?

Kako ste izpolnili ali presegli pričakovanja delodajalcev v prejšnjih službah? Pri reševanju katerih problemov ste imeli pomembno vlogo? Katere zamisli ste predstavili, da so podjetju pomagale prihraniti denar ali kako drugače povečati rezultat? Katere lekcije ste se naučili, da bi jih lahko uporabili v prihodnosti, da ustvarite vrednost za potencialnega delodajalca?​​​

 

  • Kako boste dopolnjevali kulturo podjetja?

Sposobnost kandidata, da se prilega organizacijski kulturi, je bistven dejavnik zaposlovanja za mnoge delodajalce. Torej, naredite domačo nalogo in se pozanimajte o kulturi podjetja.

 

Zagotavljanje gladkega odgovora na "Zakaj želite delati tukaj?"

 

V dejanski situaciji na razgovoru želite dati pripravljen odgovor na uglajen, a naraven način. Razmislite o uporabi enega od naslednjih uvodov, kot navdih za oblikovanje vašega prilagojenega odziva:

 

  • »To priložnost vidim kot način, da prispevam k vznemirljivemu/napredno mislečemu/hitro razvijajočemu se podjetju/panogi in menim, da lahko to storim z/s svojim …«

  • "Menim, da so moje sposobnosti še posebej primerne za ta položaj, ker …"

  • "Verjamem, da imam takšno znanje ter da bom uspel v tej vlogi v podjetju, ker …"

  • "Navdušen sem nad to zaposlitveno priložnostjo, saj bi mi omogočila ..."

 

Ko se soočite z vprašanjem "Zakaj želite delati tukaj?" (ali druga vprašanja, kot sta »Povejte mi nekaj o sebi« in »Katere so vaše največje slabosti?«), nekateri iskalci zaposlitve zmrznejo, zaskrbljeni, da bodo povedali napačno stvar. Toda če predvidevate vprašanje in si vzamete čas za pripravo odgovora pred razgovorom, se ne boste počutili zmedenega – in vaše možnosti, da zadenete cilj z zmagovalnim odgovorom, se bodo povečale.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest