23
Nov

Kako se izogniti distrakcijam pri online izobraževanju?

Spletno učenje je naredilo izobraževanje dostopnejše kot kdaj koli prej. Prav tako je zelo priročno, saj vam omogoča učenje iz udobja vašega doma in po urniku, ki vam ustreza. Čeprav je odlična priložnost, učenje na spletu predstavlja edinstvene izzive, ki jih v tradicionalni učilnici morda ni.

 

Kaj se kvalificira kot odvračanje pozornosti?

 

Odvračanje pozornosti je vse, kar vas ali vašo pozornost odmakne od študijske naloge. Nekatere naloge so lahko poslušanje posnetih zvočnih predavanj ali branje učbenika. Odvračanje pozornosti je lahko vse, kar oslabi vašo pozornost do predavanja, tudi če ga poslušate. Na primer, če med pomivanjem posode poslušate svoje predavanje, verjetno ne boste tako pozorni, kot bi, če bi spremljali ali delali zapiske. Zakon vzroka in posledice (vrneš samo tisto, kar vneseš) je prisoten tudi pri spletnem učenju. Če si ne vzamete časa za učenje, ki ne bo moten, boste verjetno zaostajali pri svojem študiju.

 

Obstaja nešteto motenj, ki lahko ovirajo izobraževanje, zato je tukaj nekaj načinov, kako se izogniti motnjam pri spletnih predavanjih.

 

1. Odložite telefon

 

Vsi smo odvisni od svojih telefonov. Če je telefon v vaši neposredni bližini, ko se poskušate učiti, vas lahko močno moti. Poskusite razporediti čas za učenje in izklopite telefon ali ga odnesite v drugo sobo.

 

2. Poznajte svoje prednosti in slabosti

 

Motnje pozornosti so od osebe do osebe različne. Kar lahko eni osebi pomaga odpraviti motnje, je lahko dejansko moteče za nekoga drugega. Nekateri lahko na primer poslušajo glasbo, medtem ko pišejo ali berejo, da bi preprečili motnje v svoji okolici.

 

Toda tisto, kar je lahko orodje za pomoč pri osredotočenosti za nekatere, lahko povzroči motnje za druge. Preprosto se je vživeti v besedilo pesmi ali prepričljive melodije instrumentalne glasbe. Študenti se lahko znajdejo, da pojejo zraven, ko bi morali brati.

Prvi korak pri ustavljanju motenj je prepoznavanje le teh.

 

3. Sinhronizirajte se s seboj

 

Veliko spletnih izobraževanj poteka v tako imenovanem asinhronem okolju. To pomeni, da čeprav obstajajo roki za oddajo nalog ob določenih urah, ni pomembno, ali poslušate predavanja, se učite ali delate naloge dopoldne, popoldne ali ponoči. Medtem ko je lahko asinhrono učenje prednost za tiste z natrpanimi urniki, je lahko tudi past, če ne sinhronizirate svojega urnika.

 

Pomembno je, da v celoti dodelite čas vsaki šolski obveznosti. Vaš čas pouka in izobraževanja mora biti brez motenj. Asinhrono izobraževanje vam omogoča, da načrtujete predavanja, kadar koli želite, ne da bi ga zamudili. Izdelava urnika je odličen način, da ostanete na pravi poti.

 

4. Ustvarite si idealen delovni prostor

 

Spletno izobraževanje lahko poteka kjerkoli, kjer je dostop do interneta! To študentom odpira veliko vrat za obiskovanje kakovostnih univerz, tudi če ne živijo blizu ali pa se ne morejo preseliti.

 

Vendar obstaja veliko potencialnih tveganj za odvračanje pozornosti, ko svoje delo opravljate v nenadzorovanem okolju. Poskrbite za namenski študijski prostor, tudi če je to kuhinjski pult ali jedilna miza. Sedenje na kavču je morda mamljivo, vendar je pogosto lahko napolnjeno z motnjami, kot so televizija in druge osebe, ki si delijo bivalni prostor.

 

Določite prostor v vašem domu, kjer boste lahko udobno sedeli z veliko prostora za delo. Prepričajte se, da je brez nereda in da ima vse, kar potrebujete za produktivnost - od računalniškega polnilnika do prostora za zapiske. Prav tako so nedavne študije pokazale, da naravna svetloba povečuje produktivnost, zato, če lahko, postavite svoj delovni prostor blizu okna.

 

Poznavanje možnih motenj, ki lahko vstopijo v vaš delovni prostor, vam jih bo pomagalo preprečiti, preden pridejo.

 

Izobrazba je zelo pomembna in jo je treba obravnavati kot pomemben del svojega življenja. Malo premišljenosti in priprave za preprečevanje motenj lahko zelo pripomoreta k zagotavljanju vašega uspeha.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih