22
Sep

Kaj storiti, ko niste sprejeti na želeno delovno mesto?

Zavrnitev za službo je lahko neprijetna izkušnja, še posebej, če ne veste, zakaj je bila vaša prošnja zavrnjena. Dobra novica je, da če se sprašujete kaj storiti, če niste sprejeti na želeno delovno mesto, lahko to storite v nekaj korakih, da ostanete pozitivni, medtem ko še naprej iščete položaj, ki je pravi za vas.

 

1. Pohvalite se

 

Če imate opravka z zavrnitvijo službe, lahko vaša samozavest zlahka padle. Samogovor (vaš notranji glas, ki pove stvari, ki jih ne izgovorite nujno na glas) lahko močno vpliva na vašo samozavest. Učinek je lahko dober ali slab, odvisno od tega, ali je vaš samogovor pozitiven ali negativen.

 

Če morate svoj samogovor preusmeriti v bolj pozitivne vode, poskusite naslednje:

 

1. Poslušajte, kaj si govorite – ali je večinoma negativno ali pozitivno? Vsak dan si zapišite, kaj mislite.

 

2. Izzovite svoj negativni samogovor tako, da vprašate:

a. Ali obstaja kakšen dejanski dokaz za to, kar mislim?
b. Kaj bi rekel, če bi bil prijatelj v podobni situaciji?
c. Ali lahko kaj storim, da spremenim to, zaradi česar se počutim slabo?

 

3. Spremenite svoj samogovor:
a. Naredite seznam pozitivnih stvari o sebi.
b. Namesto da rečete: 'Tega ne bom nikoli zmogel', poskusite: 'Ali lahko naredim kaj, kar mi bo pomagalo pri tem?'

 

2. Osredotočite se na svoje prednosti

 

Ko vas zavrnejo, se vaš um zelo enostavno premakne na negativno, samokritično mesto. Osredotočanje vaše pozornosti na to, v čemer ste dobri, vam lahko da nedvomno spodbudo.

 

Ugotovite, katere so vaše glavne prednosti. Lahko si jih zapišete in imate seznam pri roki, ko se počutite potrto. Poskusite si reči nekaj takega: "Sem dragocena oseba z veliko močmi, kot so [vaše prednosti]."

 

Poiščite načine, kako se na razgovorih za službo in v življenjepisu sklicevati na svoje prednosti (Tukaj lahko preberete natančne korake kako uspešno iskati zaposlitev, če niste sprejeti na delovno mesto). Na primer, če ste dober vodja, kako ste pokazali svoje vodstvene sposobnosti v prejšnjih službah ali dejavnostih? Morda ste vodili določen projekt ali dali predloge svojemu šefu, kako bi lahko stvari izboljšali.

 

Če ugotovite, da ste na nekaterih močnih področjih neizkušeni, lahko storite naslednje, da jih nadgradite:

  • Pogum: vadite soočanje s konfliktom tako, da razmislite o tem, kateri vrsti konflikta se običajno izogibate, nato pa zapišite, kaj bi lahko rekli in kako bi to povedali.
  • Prijaznost: naredite nekaj majhnega in nepričakovanega za nekoga, na primer pošljite prijatelju zahvalno sporočilo ali pomagajte sosedu.
  • Modrost: oglejte si navdihujoč dokumentarec o nekom, ki je premagal velik izziv.
  • Poštenost: razmislite o prostovoljstvu pri dobrodelni organizaciji, katere delo vas navdihuje.
  • Ponižnost: vadite aktivno poslušanje tako, da v naslednjem pogovoru postavljate veliko vprašanj.
  • Hvaležnost: na koncu vsakega dne si zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni.

 

3. Prosite za povratne informacije

 

Vprašati za povratne informacije se lahko zdi strašljivo, saj ne slišimo vedno radi, kaj moramo izboljšati. Vendar pa vam lahko pridobivanje povratnih informacij o vašem življenjepisu, tehniki razgovora ali izkušnjah resnično pomaga pri iskanju naslednje zaposlitve. Lahko poskusite poklicati ali poslati e-pošto vodji zaposlovanja in ga vprašati: "Ali mi lahko posredujete povratne informacije o moji prijavi/razgovoru?"

 

Uporabite te povratne informacije, da spremenite svoj življenjepis ali se udeležite kratkega tečaja, ki vam bo morda pomagal zapolniti vrzeli v vašem naboru spretnosti.

 

Če se vam zdi to pretežko ali če vam delodajalec ne more dati povratnih informacij, prosite prijatelja ali družinskega člana, da komentira vaš življenjepis ali da z vami opravi praktični razgovor. Poskusite ostati odprti za konstruktivne povratne informacije – tako boste bolj verjetno uspeli v prihodnosti.

 

4. Poskusite ostati pozitivni

 

Popolnoma razumljivo je, da se počutite žalostno, ko vas zavrnejo za službo. Pomagajte si dvigniti razpoloženje tako, da počnete stvari, v katerih uživate (zunaj dela), kot je srečanje s prijatelji, preživljanje časa s hobiji ali zabavno vadbo.

 

Delajte na strategijah, ki vam bodo pomagale pri spopadanju s stresom oz. slabim razpoloženjem. To lahko vključuje pogovor z nekom, ki mu zaupate, pisanje seznama stvari, za katere ste hvaležni, vztrajanje pri rutini, skrb za vaše fizično zdravje in postavljanje ciljev. Lahko napišete seznam teh strategij obvladovanja in jih imate pri roki, ko potrebujete opomnik.

 

In ko vse drugo odpove, se spomnite, da se vas vsak "ne" (zavrnitev službe) približa "da"!

 

5. Pustite svoje možnosti odprte

 

Nadaljujte z iskanjem zaposlitve, dokler ne dobite dela ali sprejmete delovnega mesta, ki vam ustreza. Morda je skušnjava, da bi se odločili za katerokoli delovno mesto. Vsi potrebujemo denar ampak si res želite delati nekje kjer boste nesrečni? ... Medtem ko čakate na odgovor delodajalca, še naprej pošiljajte druge prijave in razmislite kaj vas osrečuje pri delu.

 

Če so vas zavrnili na delovnem mestu, ki vam je bil zelo všeč, analizirajte, kaj vas je v vlogi zanimalo, in poiščite podobne lastnosti na drugih seznamih delovnih mest.

 

6. Vedite, da niste sami

 

Iskanje zaposlitve je lahko težko, zlasti na trenutnem trgu dela. Toliko dejavnikov je izven našega nadzora – na primer, podjetje morda išče nekoga, ki bi zapolnil določeno vrzel v svoji ekipi, ali pa je za določena delovna mesta lahko veliko konkurence.

 

Tudi nekdo z vsemi izkušnjami tega sveta bo morda težko dobil službo. Poskusite se osredotočiti na tisto, kar lahko nadzorujete in opustite tisto, česar ne morete. Nadaljujte in se potrepljajte po ramenih, ker ste se izpostavili.

 

V kolikor potrebujete pomoč pri iskanju zaposlitve, vas vabimo, da se obrnete na nas! Kadrovska agencija Agado veseljem vam pomagamo do službe, ki bo za vas primerna.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih