17
Jun

Kaj vas osrečuje pri delu?

Ko iščete službo, se zlahka ujamete v vsakodnevna opravila posodabljanja in pošiljanja življenjepisa. Ključnega pomena je, da si vzamete čas, napišete prodoren življenjepis in presodite, kaj vas v službi resnično veseli. Če ste kot večina ljudi, se verjetno počutite precej navdušeni, ko delate nekaj, v čemer ste dobri in kar vas izpolnjuje. Ena najboljših stvari, ki jih lahko storite, je, da svoje iskanje posvetite vlogam in podjetjem, ki vam odlično ustrezajo.

 

Ne glede na to, kako zelo potrebujete službo, je bolje poiskati primerno, kot pa vzeti takšno, ki vas dela nesrečne.

 

Poiščite izpolnitev v svoji naslednji zaposlitvi

 

Spodaj imamo nekaj napotkov, kako poiskati izpopolnitev v svoji naslednji zaposlitvi.

 

 • Upoštevajte svoje želeno razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem

 

Ne glede na to, kako zelo imate radi svoje delo, boste hitro izgubili veselje, če vaše življenje prevzame do točke, ko ne morete vzdrževati ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Če niste prepričani v svojo sposobnost, da delo obdržite v perspektivi, je to vloga, ki je morda ni vredno opravljati. Verjetno boste srečnejši drugje.

 

Na primer, če je eden od vaših glavnih razlogov za menjavo službe ta, da želite preživeti več časa z družino in prijatelji, vendar se pričakuje, da bo ta vloga zahtevala 60-ur dela na teden, je verjetnost, da boste dosegli srečno ravnotežje, majhna.

 

 • Sprejmite, da je sreča za vsakogar drugačna

 

Podjetje ali vloga, ki osrečuje drugo osebo, ne zagotavlja, da bo osrečila vas. In samo zato, ker eno okolje dobro ustreza prijatelju, še ne pomeni, da to velja za vse, ki tam delajo. Ali pa za vas.

 

Na primer, če potrebujete hitrejše delo vas pisarna, ki je sproščena in nima veliko izzivov, ne bo pritegnila. Če vam bodo dodeljene naloge z malo smeri ali prostora za ustvarjalnost, vas lahko izmučijo, medtem ko bodo drugi lahko uživali v rutini.

 

Čeprav je nerealno pričakovati, da vam pri vsakodnevnih opravilih nikoli ne bo dolgčas, se morate osredotočiti na iskanje vloge, ki v svojih osnovnih funkcijah ne zveni monotono.

 

 • Zagotovite, da imate potrebne spretnosti za uspeh

 

Ugotovite, v čem uživate in nato preoblikujte te veščine za vloge, ki se odlično prilegajo.

 

Če na primer radi organizirate, postati virtualni pomočnik morda ne bo težko. Vendar pa je lahko delo vodja projektov v arhitekturnem biroju vloga, ki je daleč od vaših izkušenj. Če se to zdi zanimivo, si ustvarite dolgoročni poklicni cilj, ki vključuje izobraževanje, da izpolnite kriterije. Cilji vam bodo pomagali biti čim bolj pripravljeni, ko se pojavi položaj, ki je pravi za vas.

 

 • Poiščite najboljša delovna mesta

 

V nekaterih primerih se lahko znajdete v scenariju, ko edina razpoložljiva delovna mesta niso v skladu z vašimi neposrednimi finančnimi sanjami. Če se znajdete v tem položaju, je pomembno razmisliti, koliko vrednosti vam bo prinesla nova služba.

 

Kakšne so prednosti razen denarja? Je to nekaj, kar vas bo osrečilo? Bodo izpolnjenje vaše temeljne vrednote? To so vsa vprašanja, ki si jih je vredno zastaviti, ko razmišljate o svoji naslednji karierni potezi. Če so vsi drugi dejavniki enaki, je nižje plačana služba verjetno še vedno boljša za vas kot druga manj zadovoljiva vloga.

 

 • Raziščite kulturo in vrednote podjetja

 

Ko začnete iskati službo, si vzemite čas in spoznajte kulturo in vrednote vsakega podjetja. Standardna načela drugih posameznikov v vaši pisarni lahko bistveno vplivajo na vašo raven sreče. Te informacije lahko najdete na različne načine, tudi na spletu.

 

Če boste dobili vpogled v to, kako je v resnici delo v tej organizaciji, se boste bolje pripravljeni odločiti, ali vam ustreza. Prav tako je ključnega pomena razumeti, kako učinkovito upravljati s svojim časom med iskanjem zaposlitve.

 

Preberi tudi: Prijava na delovno mesto - Kaj in kako napisati

 

Oprijemljiva vprašanja, ki si jih morate zastaviti med raziskovanjem službe

 

Ko razmišljate, v kateri službi boste uživali, ne pozabite, da morda ne boste nujno našli svoje sanjske službe. Vendar pa vaša služba vpliva na skoraj vse vidike vašega življenja – ali lahko plačujete račune, kako se vsak dan počutite in koliko prostega časa imate.

 

V središču pozornosti bi moralo biti iskanje službe, ki vam prinaša veselje in podpira bistvene vrednote vašega življenja. Za začetek si zastavite naslednja vprašanja:

 • Kakšna je poklicna panoga in kakšni so vaši interesi v tej panogi?
 • Ali obstaja več poti v tej industriji?
 • Bi lahko to delo opravljal od doma? Ali bo ta položaj zagotovil stabilno delovno okolje in urnik, ki vas bo izpolnjeval?
 • Ali je služba skladna z vašimi vrednotami in prepričanji?
 • Je delo primerno za vašo osebnost?
 • Kako izgleda tipičen delovni dan za to delovno mesto?
 • Ali obstaja več možnosti za poklicno rast in razvoj? Kje si želite poklicno postati čez pet let? Je to delo v skladu z vašimi dolgoročnimi kariernimi cilji?
 • Ali ponuja ugodnosti, ki so za vas pomembne?
 • Kakšna je kultura podjetja na tem delovnem mestu – ali se boste dobro vklopili?
 • Ali ima podjetje dober ugled v vaši skupnosti ali panogi?

 

Poiščite veselje v svojem vsakdanjem delovnem življenju

 

Ne sprejmite prvega dela, ki se pojavi na vašem radarju. Ključ do iskanja izpolnjujoče kariere je, da odkrijete, kaj želite od celotnega življenja in nato zagotovite, da je služba usklajena s temi potrebami.

 

Ko pride čas za razgovor, se prepričajte, da vam je jasno, kaj iščete v podjetju, preden greste na kakršen koli sestanek. Vedeli boste, kako se najbolje predstaviti, pa tudi zastaviti ustrezna vprašanja.

 

In če še niste prišli na razgovor, poskrbite, da boste ustvarili dolgoročni karierni načrt, ki bo temeljil na izkušnjah, ki jih pridobivate. Razumevanje vaših ciljev vam bo zagotovilo, da boste sprejeli najboljše odločitve, ko se bodo pokazale karierne priložnosti.

 

V kolikor potrebujete karierni nasvet ali pomoč pri iskanju dela, nas lahko kontaktirate že danes!

 


Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih