21
Apr

Vloga psiholoških testov pri zaposlovanju

Zaposlitev nove osebe v nekem vzpostavljenem kolektivu je odgovorno opravilo. Delodajalci in kadroviki morajo pri tem imeti v mislih, kako se bo bodoči zaposleni ujemal s svojimi novimi sodelavci ter kako se bo prilagajal zahtevam in nalogam delovnega mesta.

 

Psihološki testi ne koristijo samo delodajalcem. Koristen vpogled ponujajo tudi zaposlitvenim kandidatom, ki s psihološkim testom pridobijo vpogled v svoje osebnostne lastnosti in kako jih lahko obrnejo v svojo korist.

 

Zakaj se zaposlovalci odločajo za psihološke teste

 

Zaposlovalci danes ne gledajo več samo na delovne izkušnje in delovne sposobnosti kandidata, vedno bolj jim je pomembno tudi, kako se bo novi zaposleni ujel s kolektivom ter z delovnim okoljem podjetja, njegovimi vrednotami in vizijo. Delodajalca lahko zanima tudi kako se boste odzivali v različnih situacijah, s katerimi se boste srečali pri vašem delu. Psihološki testi so zato zelo ozko usmerjeni na področje dela, da delodajalec preveri tiste vaše lastnosti, ki ga konkretno zanimajo.

 

Kaj vse lahko preverjamo s psihološkimi testi

 

Psihološke teste, ki jih delodajalci uporabljajo na razgovorih se v grobem deli na dve kategoriji:

  • teste sposobnosti, v katere se uvršča več preizkusov, ki merijo splošno inteligentnost, posamezne faktorje inteligentnosti, nadarjenost in posamezne spretnosti;
  • teste osebnostnih lastnosti, ki temeljijo na različnih teorijah osebnosti.

 

S testi se tako najpogosteje preverja:

  • posameznikove sposobnosti, 
  • najmočneje izražene osebnostne lastnosti in bistvene prednosti, 
  • najverjetnejše pomanjkljivosti in slabosti,
  • strukturo in moč poklicnih interesov, 
  • karierne usmeritve in ambicije ter 
  • prevladujoče timske vloge.

 

Kako se lahko pripravimo na psihološki test na razgovoru?

 

Posebne priprave taki testi ne terjajo, je pa koristno upoštevati sledeče nasvete. Najbolje je, da greste na test dobro spočiti, saj lahko psihološko testiranje traja več ur, s seboj pa vzemite prigrizek in vodo. Pred samim reševanjem se poskušajte čim bolj zbrati.

 

Pri samem reševanju testa pozorno poslušajte uvodna navodila in prosite za dodatna navodila, če se vam zdi, da česa niste razumeli ali ste preslišali. Odsvetuje se izbiranje odgovorov, za katere se vam zdi, da jih delodajalec želi videti, saj so testi sestavljeni tako, da merijo tudi konsistentnost vaših odgovorov. Priporočeno je tudi, da čim manj razmišljate in odgovarjate hitro, kajti raziskave so pokazale, da je tisti odgovor, na katerega najprej pomislimo, tudi najbolj ustrezen. Močno pa se odsvetuje prepisovanje od drugih saj pri psiholoških testih ni pravilnih ali napačnih odgovorov.

 

Psihološki testi ne koristijo samo delodajalcem

 

Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, pa imajo psihološki testi veliko vrednost tudi za same iskalce zaposlitve. Psihološki testi lahko ponudijo dragocen uvid v naše delovanje in naše lastnosti. Z izpostavitvijo naših šibkih točk nam omogočijo, da te slabosti popravimo in morda celo odpravimo. Zaradi človeške sposobnosti spreminjanja in prilagajanja se rezultati testa lahko kasneje razlikujejo. Zato ima večina psiholoških testov veljavnost približno 2 leti.

 

Psihološki testi pa so lahko tudi prevladujoč faktor pri razgovoru za delo. Ta informacija je še posebej razveseljujoča za vse tiste, ki ste na razgovorih živčni in bolj sramežljivi. Psihološki test je tako vaša druga priložnost za prvi vtis. Prav tako pa psihološki test lahko nagne tehtnico v vašo korist, če vam morda za željeno delovno mesto manjkajo kakšne izkušnje in se tako z dobrim psihološkim testom izkažete za primernega kandidata.

 

Po končanem testu pa delodajalca ne pozabite povprašati o vaših rezultatih. Le tako boste lahko od testa nekaj odnesli.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih