14
Feb

6 načinov, da se izognete uporabi družbenih omrežji med online študijem

COVID-19 je prisilil, da se učenje v učilnici premakne na online študij. Imate zaradi tega težave s koncentracijo?

 

Med online šolo je enostavno prijeti telefon v roke in preveriti želena družbena omrežja.

 

Če ste se navadili nenehnega brskanja po različnih omrežjih in spletnih mestih, kot so Facebook, Instagram, TikTok itd., ko bi morali biti pozorni na svojega predavatelja, je tukaj 6 nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da se vrnete na pravo pot.

 

1. Zaprite vse moteče aplikacije. Zdaj.

 

Ko zaprete katero koli spletno mesto družbenih omrežji, ki ste ga odprli na namiznem računalniku, vas ne more več motiti. Ko je čas, da se pridružite učilnici Zoom ali GoogleMeet, zaprite vse, kar je povezano z družabnimi ali drugimi mediji, ki niso povezani s študijem in vaša pozornost bo usmerjena samo k predavatelju.

 

2. Omejite uporabo pametnega telefona.

 

Ko fizično ne sedite pred učiteljem v učilnici, je tako mamljivo, da odklenete pametni telefon in začnete brskati po aplikacijah socialnih omrežji. Deaktiviranje obvestil za vse vaše aplikacije morda ni tako enostavno. Vendar ste pomislili na to, da bi omejili uporabo telefona?

 

Na voljo je veliko aplikacij, ki lahko omejijo in spremljajo uporabo vašega pametnega telefona. Tu sta dve podobni aplikaciji za uporabnike Android in iOS:

 • Screen Time – restrain yourself & parental control

Aplikacija je na voljo v Trgovini Play za Android.

 

Lastnosti:

 • dnevna uporaba aplikacij – prikazuje podroben prikaz dnevne uporabe mobilnega telefona,
 • tedenska uporaba aplikacij – preveri statistiko uporabe vašega mobilnega telefona v zadnjem tednu in prikaže vašo povprečno dnevno uporabo,
 • omejitev aplikacij in kategorij – za vsako aplikacijo ali vrsto aplikacije lahko nastavite dnevno omejitev trajanja in celo različno trajanje za vsak dan,
 • seznam vedno dovoljenih aplikacij – izberite, katere aplikacije so pomembne za uporabo in jih uvrstite na seznam dovoljenih, da uporaba teh aplikacij ne bo več omejena. 
 • Screen Time

Ta aplikacija je vgrajena v iOS in vse, kar morate storiti, je, da jo omogočite v nastavitvah.

 

Lastnosti:

 • omejitve aplikacij – nastavite lahko dnevne časovne omejitve za kategorije aplikacij,
 • ogledate si lahko svoje dnevno ali tedensko poročilo in nastavite omejitve – Screen Time vam daje podrobno poročilo o uporabi vaše naprave, aplikacijah, ko ste jih odprli in spletnih mestih, ki ste jih obiskali,
 • čas, ki niste na socialnih omrežjih – v nastavitvah si lahko razporedite čas, ko niste na socialnih omrežjih in so na voljo samo telefonski klici in aplikacije, ki jih dovolite. 

3. Izklopite telefon ali pa ga pustite zunaj vašega dosega.

 

Če menite, da omejevanje časa aplikacij še vedno ne bo učinkovalo, lahko izklop telefona naredi veliko razliko. Ko ga boste naslednjič zgrabili, da odklenete zaslon, se ustavite in razmislite, za kaj ga nameravate uporabiti. Če ste tip osebe, ki vsakih nekaj minut odklene svoj telefon, je ta nasvet za vas.

 

Če pa želite narediti še več, lahko svoj telefon pustite na mestu, ki je nedosegljivo, daleč stran od mesta, kjer delate, študirate ali se učite – ali pa prosite nekoga drugega v vašem gospodinjstvu, da ga zadrži za vas do konca vašega pouka ali učenja.

 

4. Ustvarite urnik družbenih omrežji.

 

Dovoljenje za uporabo družbenih omrežji je pravzaprav odličen način za disciplino. Ustvarite urnik in označite čas čez dan, ko se boste prepustili družabnim omrežjem ter koliko časa boste za to porabili. Izberite, kateri čas vam najbolj ustreza, vendar pazite, da ne bo v času vašega pouka!

 

Tukaj je nekaj primerov:

 • Če se vaš pouk začne ob 9:00, ob 8:30 porabite 20 minut za brskanje po Facebooku, Instagramu, TikToku ali Twitterju.
 • Vzemite si le 5-10 minut za preverjanje sporočil v telefonu, ko se vam sproži jutranji alarm.
 • Za kosilo ob 13.00, lahko preživite 15 minut na izbrani aplikaciji.
 • Zvečer, ko končate z vsemi obveznostmi, pa se lahko nagradite in preživite 45 minut na socialnih omrežjih. 

Pomembno je, da ste pri urniku realni glede svojih navad pri socialnih omrežjih, ker drugače ne bo šlo. Urejanje pravega urnika vam bo omogočilo večji nadzor nad svojim časom in začeli boste opravljati delo bolj produktivno, brez odlašanja.

 

5. Raziščite, kam gre vaš čas in uporabljajte opomnike.

 

Tu je lahko uporabna aplikacija Screen Time za merjenje časa, preživetega na telefonu. Poglejte, katere aplikacije pogosto uporabljate in si zapišite, za katere morate postaviti omejitve. Na primer, če ste na TikToku dve uri na dan, omejite čas, porabljen za TikTok na 1 uro in 30 minut.

 

To počnite vsak dan in postopoma skrajšajte trajanje, dokler ne dosežete časa, ki ga lahko vzdržujete. To je učinkovit način, da se naučite zmanjšati čas, ki ga preživite na družbenih medijih.

 

6. Zamenjajte svoj čas na družbenih omrežjih z drugimi dejavnostmi.

 

Zamenjati nekaj, kar pogosto počnete, ni enostavno, zato začnite z majhnimi koraki. To velja tudi za motnje koncentracije, ki niso družbena omrežja. Morda preživite preveč časa na prenosnem računalniku in gledate videoposnetke na YouTubu – zakaj ne bi namesto tega prebrali knjige ali se odpravili na 30-minutni sprehod?

 

Odklop od družbenih medijev vam lahko pomaga, da se osredotočite na stvari, ki so bolj produktivne. Morda poskusite nov hobi ali preživite več časa z družino ali prijatelji.

 

Ko boste našli produktivnejšo uporabo svojega časa, se boste začeli počutiti bolje. Manj časa, kot preživite na družbenih omrežjih, večjo koncentracijo boste imeli in lažje opravljali šolske obveznosti.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih