15
Jan

Kako se pogajati za plačo, ko dobite ponudbo za delo

Ni presenetljivo, da je številnim ljudem neprijetno zahtevati več denarja, ko se njihovo iskanje zaposlitve konča in imajo pred seboj že trdno ponudbo. Če je plača razumna, ne želijo ogroziti priložnosti zdaj, ko so prišli tako daleč.

 

Toda zaposlovanje je na mnogih trgih doseglo ali celo preseglo raven zaposlovanja pred pandemijo. Poleg tega primanjkuje usposobljenih strokovnjakov, kar povečuje konkurenco za vrhunske talente in prav tako tudi plače.

 

Večina zaposlovalcev vam bo dala priložnost, da razmislite o ponudbi in ne bodo pričakovali takojšnjega odgovora, zato si lahko vzamete čas za razmislek o plačilu. Ponujamo vam osem nasvetov, kako se pogajati o plači, da iznajdljivo in samozavestno zahtevate, kar želite.

 

1. Seznanite se s plačnimi trendi v panogi

 

Pri pogajanju o plači se morate čim bolj informirati. Informacije so vaš najmočnejši zaveznik. Če želite dobiti trenuten in realističen pogled o plačah na vašem področju, dobro raziščite panogo dela.

 

Posebno pozornost posvetite najbolj iskanim delovnim mestom in veščinam, ki so najbolj relevantne in zaželene. Lahko se odzovete bolj samozavestno, če ugotovite, da se potegujete za eno od teh zaželenih služb. Delodajalec morda težko najde nekoga z dovolj spretnostmi in izkušnjami, kar odpira vrata za pogajanje o višji plači.

 

2. Utemeljite, zakaj si zaslužite več

 

Ko prejmete ponudbo za plačo, ne nasprotujte samo z višjo številko. Tudi če vaša raziskava to podpira, boste uspešnejši, če razložite, zakaj menite, da si zaslužite več. Poudarite svoje prednosti in podrobno opišite vse dodatke, ki bi jih podjetje dobilo od nekoga z vašimi dosežki.

 

Pred pogajanji si zapišite konkretne primere, kako bodo vaše veščine in izkušnje koristile novemu podjetju. Če imate na primer certifikate ali specializirane tehnične veščine, lahko izboljšate vašo sposobnost opravljanja dela, zato jih ne pozabite omeniti. Če svoje prednosti povežete z vlogo, ki jo boste prevzeli, boste trdno utemeljili, zakaj bi morali biti plačani več kot je bila prvotna ponudba.

 

3. Povejte po resnici

 

Popolna poštenost je najpomembnejša pri pogajanju o plači. Vaša ponudba za delo bo hitro umaknjena, če bo vodja zaposlovanja ugotovil, da ste si izmislili konkurenčno ponudbo za delo ali napihnili svoje plače iz preteklih zaposlitev.

 

4. Upoštevajte ugodnosti

 

Razmislite, kaj je za vas dragoceno in kaj bi ponudbo za delo naredilo bolj privlačno. Če razmišljate o več ponudbah, ne pozabite neposredno primerjati kritja zdravstvenega zavarovanja, pokojninskih varčevalnih načrtov in drugih ugodnosti, da sprejmete premišljeno odločitev. Upoštevajte tudi ugodnosti, kot so priložnosti za poklicni razvoj pri potencialnem delodajalcu.

 

5. Vadite svoj razgovor

 

Nekaterim se to morda zdi smešno ali pretirano, vendar je dobro, da prosite prijatelja ali mentorja, da z vami vadi pogovor, ki ga boste verjetno imeli z vodjo zaposlovanja. Idealen partner je nekdo iz sveta podjetij – poslovno podkovana oseba, ki vas lahko pouči o projekciji zaupanja in odgovarjanju na nepričakovana vprašanja. Tako se boste lahko počutili bolj prepričani in samozavestni za razpravo o plači.

 

6. Vedite, kdaj odkloniti zaposlitev

 

Razumen delodajalec ne bo umaknil ponudbe samo zato, ker ste se poskušali pogajati. Toda pogajanje o plači lahko frustrira vodjo zaposlovanja in začne odnos na kisli noti. Če podjetje po nekaj razpravah ne more izpolniti vaših zahtev, se spoštljivo umaknite in se osredotočite na priložnosti, ki bolje ustrezajo vašim pričakovanjem.

 

7. Vse pridobite v pisni obliki

 

Ko se z vodjo zaposlovanja dogovorita o povišanju plače, zahtevajte pisno dokumentacijo. Poleg zneska plače mora vključevati vse posebne dogovore, kot so bonusi, opis delovnega mesta in seznam odgovornosti za vašo novo vlogo. Prepričajte se, da dokument podpišete vi in ​​delodajalec. Nekatera podjetja lahko to samodejno zagotovijo kot del pogodbe o zaposlitvi, če pa ne, zahtevajo kakšno vrsto neformalne dokumentacije.

 

8. Ostanite pozitivni

 

Ne pozabite, da se tudi večina zaposlovalcev ne mara pogajati. Vaš bodoči delodajalec ni vaš nasprotnik. Ohranjanje pozitivnega tona med pogajanju o plači in ugodnostih vam lahko pomaga pri učinkovitejšem vodenju teh razprav.

 

Če želite dobiti boljšo ponudbo za začetno plačo, jo morate prositi. Iskalci zaposlitve prepogosto sprejmejo prvo številko, ki je postavljena na mizo. Toda ne glede na to, ali je gospodarstvo močno ali negotovo, delodajalci želijo zaposliti člane ekipe s specializiranimi veščinami in strokovnim znanjem, ki jim lahko najbolj pomagajo. Iznajdljivost in samozavest sta ključ do vašega uspeha.

 


Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih