17
May

9 korakov za uspešen razgovor za službo

Končno ste se dogovorili za zaposlitveni pogovor za delovno mesto, ki si ga res želite. Skupaj z veseljem pa se pojavi skrb, kako se pokazati v najboljši luči. Tudi kot kandidat lahko vodite razgovor s potencialnim delodajalcem in ga spremenite v pogovor. Seveda to zahteva pripravo in strategijo, zato vam ponujamo devet nasvetov, kako se lahko pripravite na razgovor za službo. 

 

1. Pokažite, da poznate podjetje

 

Naredite domačo nalogo in se pozanimajte o podjetju. Preverite njihovo spletno stran, družbena omrežja, poslovne podatke v poslovnih bazah, komentarje na zaposlitvenih portalih, če je mogoče pojdite na njihovo fizično lokacijo, in se pogovorite z znanci, ki že delajo v podjetju … Kadroviki želijo zaposliti nekoga, ki si želi delati prav v njihovem podjetju, in če ne veste osnovnih podatkov o podjetju, boste pokazali, da vas zaposlitev pravzaprav ne zanima.

 

2. Kaj želite sporočiti na razgovoru?

 

Dodatna prednost tega, da se že pred razgovorom temeljito pozanimate o podjetju, je tudi to, da lahko predvidite, kaj potrebujejo. Tako boste lahko izpopolnili svojo predstavitev in glavno sporočilo, ki ga želite predati na razgovoru. Na podlagi vsega, kar boste izvedeli o podjetju, lahko predvidite, kaj pričakujejo od idealnega kandidata in govorite o konkretnih rešitvah, o katerih drugi kandidati morda niso.

 

3. Dajte svojim poslušalcem nekaj oprijemljivega

 

Katere dve ali tri težave se ponavljajo ali katere ponavljajoče problematične teme lahko rešite? Poiščite načine, kako jih skozi zgodbe in primere omeniti med pogovorom. Metoda CAR (Challenge-Action-Results, oziroma izziv – akcija – rezultat) vam pomaga pri oblikovanju koristnih primerov. Pravilno pripovedovanje zgodb dokazuje izkušnje in spretnosti ter pokaže kakšna je bila vaša karierna pot. Zaradi tega si vas bodo bolj verjetno zapomnili. Previdni bodite le pri tem, kako predlagate izboljšave – vaši predlogi naj bodo točno to – konstruktivni predlogi, ne pa kritika.

 

4. Bodite nepozabni – govorite, kot da pripovedujete zgodbo

 

Zgodbe združujejo kandidate in delodajalce ter spodbujajo odnose in pogovor. Seznam izkušenj ni dovolj, da bi pokazali vaše sposobnosti ali strokovno znanje. Morate biti sposobni pokazati, kako je izkušnja pomembna za vas in kaj ste se iz nje naučili. Pripovedovanje zgodb je tudi dragocen način za odgovarjanje vprašanj o sebi in na tak način lahko impresionirate delodajalca.

 

5.Razmislite in se prepričajte, da ste na vsa vprašanja odgovorili v celoti 

 

Če preveč skačete ali preskakujete s svojimi odgovori na vprašanja delodajalca, je mogoče, da ste na kakšno vprašanje odgovorili površno. Zberite se in odgovarjajte po vrsti. Nič ni narobe, če bi se tudi radi vrnili in odgovorili na prejšnje vprašanje. Zmedenost in dvoumnost vam nikoli ne pomaga. Ne tvegajte, da vas bo delodajalec napačno razumel.

 

6. Vaša govorica naj bo preprosta

 

V redu je, da uporabljate žargon, da pokažete svoje znanje, vendar ne uporabljajte preveč zakompliciranih besede, ki so nenaravne za vas. Če lahko odgovorite na vprašanje z enostavnejšim, bolj neposrednim jezikom, to tudi storite.

 

7. Poslušajte, kaj govorijo in česa ne 

 

Pogovor je končan, vaše delo pa še ne, še posebej, če želite razumeti pričakovanja, navesti svoje mnenje ali še karkoli vprašati. Razmislite o tem, kaj ni bilo rečeno, kar vas še zanima (na primer, zakaj je delodajalec vprašal, koliko ur na teden delam v trenutni službi?) in kaj je bilo povedano ter na katera vprašanja ste dobili odgovore. Če niste dobili željenih odgovorov, nadaljujte s klicem ali e-poštnim sporočilom.

 

8. Bodite pozitivni in se sprostite

 

Dober intervju je lahko kakovostno druženje. Navdušenje ene osebe vlije pozitivno energijo drugi. Če vi niste tisti, ki ustvarja navdušenje, zakaj bi ga druga oseba nadaljevala? Zanimanje, ki ga prinesete, je enako pomembno kot vaše sposobnosti. Delodajalcev ne navdušite zgolj s talentom, temveč tudi z odnosom.

 

9. Naj vaša osebnost zažari

 

Vaša edinstvenost ponuja globoko vrednost. Če vaša osebnost zablesti med intervjujem, boste verjetno pustili pozitiven vtis. 

 

Miselnost bodočega zaposlenega vzpostavi neprecenljiv odnos z delodajalcem, ki se kaže skozi razgovor. Razgovor ne bo tekel tako gladko, če ne vidite jasno svoje vizije in delovnega mesta. Upoštevajte zgornje nasvete in se sprostite. Prepričani smo, da vam bo šlo odlično!

 

Vir: 421 Modern Job Search Tips 2021Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih