19
Jan

Kako uspešno upravljati ekipo na daljavo?

Trenutno je zaradi epidemioloških razmer delo na daljavo ali delo od doma več kot le trend digitalnih nomadov. Priporočljivo je za podjetja po vsem svetu in ne samo v Sloveniji. Ker pa smo bili leta in leta vajeni delati skupaj na isti lokaciji, se sodelavci in njihove vodje soočate s povsem novimi težavami, ki jih prinaša oddaljena ekipa. To je lahko po eni strani izziv, po drugi pa tudi odlična preizkušnja, po kateri bo ekipa še bolj povezana in uspešnejša.

 

Da pa bo upravljanje ekipe na daljavo potekalo lažje in čim bolj učinkovito, smo za vas pripravili nekaj nasvetov:

 

1. Dnevni pregled dela 

 

Vsak dan organizirajte redni dnevni sestanek (zjutraj ali ob koncu delavnika), kjer skupaj z zaposlenimi določite dnevni red, pridobite povratne informacije in nasploh preverite z ekipo, kako so. Če je le mogoče, organizirajte video klice

 

2. Veliko komunicirajte

 

Verjetno je redna komunikacija s svojo ekipo samoumevna, vendar je pri delu od doma še toliko bolj pomembna. Ena najtežjih stvari pri delu na daljavo je, še posebej, če so vaši zaposleni navajeni pisarniškega okolja, občutek osamljenosti in izoliranosti, ki lahko nastopi. 

 

3. Upravljanje ciljev

 

Pomagajte svoji ekipi ugotoviti, kaj bi morala storiti in ustvarite realna pričakovanja za njihovo delo. Uspeh boste dosegli tako, da jasno navedete zaposlenim naloge in razloge, ki stojijo za njimi, in pomagajte svoji ekipi natančno razumeti, kako boste merili uspeh. To pomeni, da določite obseg, roke in rezultate za vsako nalogo ali projekt, na katerem dela vaša ekipa. 

 

4. Osredotočite se na rezultate, ne na aktivnost

 

Zagotovo ni mogoče obvladati vseh vidikov dela, ki ga opravi oddaljena ekipa. Zato se ne osredotočajte na dejavnost ali opravljene ure zaposlenega, osredotočite se na rezultate in uspešno opravljene naloge.

 

5. Bodite prilagodljivi

 

Razumite, da se vaši ekipi, še posebej v trenutnem okolju, veliko dogaja. Mnogi morajo doma skrbeti še za šolanje otrok ali njihovo zaposlitev, pomagati ostarelim, delati od doma skupaj s celo družino. To seveda ni izgovor, da stvari ne bi bile narejene, je pa razlog, da premislite, kaj v resnici pomeni produktivnost. Verjetno marsikdo doma nima običajnega delovnega časa. Zato zaupajte svoji ekipi in ji dajte svobodo ter prilagodljivost, da bodo lahko kar se da najbolj produktivni.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih