25
Jun

Kako do prodornega življenjepisa?

Če želite osvežiti svoj življenjepis, se mora premakniti na vrh seznama opravil. Tudi če aktivno ne iščete nove zaposlitve, strokovnjaki v industriji svetujejo, naj vsaj enkrat na leto posodobite svoj življenjepis.

 

Svetujemo, naj se življenjepis osveži vsaj enkrat na leto. Nikoli ne veste, kdaj se vam bo predstavila nova vznemirljiva priložnost ali kdaj vas boste nepričakovano odpuščeni. Zadnja stvar, s katero se želite ukvarjati v teh trenutkih, je, da se natančno spomnite in zapišete, s čim ste se ukvarjali v zadnjih 5–10 letih svoje kariere.

 

1. Izstopajte

 

Vaše ime in naslov je vaša vizitka.

 

Prepričajte se, da ta odsek izstopa. Vaše ime naj bo krepko obarvano in v večji velikosti pisave kot ostalo besedilo. Nato postavite naslov svojega položaja v krepkem poševnem tisku neposredno pod svojim imenom, vendar z nekoliko manjšo pisavo.

 

Ko govorite o svojem delovnem naslovu, ga spremenite v bolj splošen in široko razumljiv naslov, če vam je podjetje dodelilo nekaj bolj prikritega.

 

2. Pokažite svoje spretnosti

 

Večina delodajalcev pregleda vaš življenjepis v 6 sekundah, preden se odločijo, ali vas želijo poklicati, zato se prepričajte, da vaše ustrezne veščine izstopajo.

 

Če želite to narediti, pred svojo poklicno izkušnjo dodajte poglavje o temeljnih kompetencah ali povzetku veščin. Tu lahko navedete naloge, za katere se počutite, da so izkušene (npr. proračun, zaloga, knjigovodstvo). Če imate preveč spretnosti, jih poskusite razdeliti v kategorije.

 

3. Vaše delo je film

 

Če želite posodobiti svoje poklicne izkušnje, pojdite skozi vsako delovno mesto in si zapišite pripoved o tem, kaj počnete, ko pridete na delo, v času, ko ste izven ure. Tako boste namesto pasivnega seznama odgovornosti uporabili akcijske glagole, ki nam bodo pomagali predstaviti, kako opravljate delo.

 

Ko zapišete svojo zgodbo, se vrnite in uredite vsebino.

 

4. Vi ste vaš dosežek

 

Obvezno vodite seznam posebnih priznanj, mejnikov in dosežkov, ki ste jih dosegli v celotni karieri, in jih dodajte v svoj življenjepis.

 

Razdelek 'Pomembni dosežki' lahko dodate na vrh svojega življenjepisa, po razdelku 'Osnovne kompetence' in pred razdelkom 'Strokovne izkušnje'. Lahko pa vključite razdelek 'Pomembni dosežki' pod vsako svojo poklicno izkušnjo. Ta seznam lahko vključuje prodajne kvote, ki ste jih dosegli, nagrade, ki ste jih prejeli, in posebna priznanja.

 

Delodajalci radi vidijo, da niste samo opravljali svojega dela, ampak da ste šli navzgor in naprej.

 

5. Količina

 

Drug pomemben razlog, da svoj življenjepis redno osvežujete, je to, da delodajalci ljubijo številke, in bolj v preteklosti ste nekaj storili, težje si je zapomniti ta dejstva.

 

Vrnite se skozi svoj življenjepis in količinsko določite, kolikor lahko. To lahko vključuje proračun projekta, število odjemalcev, ki ste jih vzdrževali, število pokroviteljev, ki jim služite med premikom, ali dolžino časa, potrebnega za dokončanje naloge.

 

6. Ne bodite klišejski

 

Namesto poslovnih klišejev poskusite uporabiti bolj dinamične besede.

 

7. Preskočite mehke spretnosti

 

Ko gre za vaš življenjepis, iščemo oprijemljiva dejstva.

 

Vsakdo lahko na svoj življenjepis napiše, da ima dobro pisno in ustno komunikacijo ter super sodeluje v timskem delom. Mehke spretnosti so nekaj, kar bi raje videli v akciji kot branje.

 

8. Preverite in še enkrat preverite

 

Ni hitrejšega načina za zavrnitev kot napake s slovnico ali črkovanjem. Če si ne vzamete časa za popoln življenjepis, dobimo vtis, da ste površni. 

 

9. Zaupanje prodaja

 

Ne glede na to, kaj boste naložili v življenjepis, se morate med intervjujem počutiti samozavestno. V redu je, če niste strokovnjak za vse, vendar morate poskrbeti, da nam lahko poveste, kje ste se kaj naučili in nekaj osnov tega, če to vključite v svoj življenjepis.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest