15
May

Kako se pripraviti na prvo zaposlitev

Ena najbolj strašljivih nalog, s katero se sooča študent, je prijava in priprava na prvo zaposlitev. Vsi smo bili v nekem trenutku na tem mestu. V visokohitrostnem akademskem okolju se lahko pogosto počutimo, kot da so vsi ostali na vrhu procesa in zaostajamo. 

Ne bojte se odgovoriti svojim sošolcem, ko vas bodo začeli spraševati, kje boste delali, ko diplomirate. Spodaj je nekaj ključnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo doseči sanjsko službo.

 

Na fakulteti opravljajte pripravništvo na področju, ki vas zanima

 

Pričnite pripravništvo, ko ste študent in začnite zgodaj. Številne konkurenčne prakse imajo roke do sredine do pozne jeseni. Lahko ste najbolj nadarjeni bodoči programer na svetu, vendar če zamudite rok, vas Google ne bo upošteval za ta položaj. Torej poskrbite, da boste v prednosti. Že pred koncem študija začnite razmišljati o področjih in podjetjih, ki vas zanimajo. 

 

Potisnite svojo najboljšo nogo naprej in ustvarite ali nadgradite življenjepis

 

Če še niste ustvarili življenjepisa, je zdaj čas, da to storite. Bodite jasni in jedrnati pri razlagi svojih izkušenj in vseh drugih pomembnih informacij. Prizadevajte si približno eno stran vsebine. Izogibajte se motečim in kričečim pisavam. Če že imate življenjepis, se prepričajte, da je posodobljen z vsemi vašimi poklicnimi izkušnjami, koristnimi veščinami in izobraževalnimi informacijami. 

 

Izkoristite šolske vire in natečaje 

 

Pogosto bodo imeli na univerzi na tone neizkoriščenih kariernih nasvetov. Če ima vaša šola karierni center, ga ne pozabite uporabiti. Udeležite se vseh zaposlitvenih dogodkov in natečajev za podjetja, ki vas zanimajo. Pridružite se klubom, ki se nanašajo na vaša zanimanja. Če iščete delovna mesta, za katera so potrebna priporočena pisma, imejte vodilni seznam profesorjev ali svetovalcev, ki vam lahko svetujejo in pomagajo. 

 

Uporabite prava spletna orodja za iskanje

 

Internet je odlično orodje za raziskovanje, vendar je lahko težje, če ne veste, kje začeti. Spletna mesta kot Agado, vam pomagajo pametno in učinkovito krmariti po trgu dela. Poskrbite, da boste temeljito spremljali zaznamke zanimivih delovnih mest. 

 

Tvegajte in se prijavite

 

Prijavite se na različna dela in pri tem ne pozabite pokriti vseh področij, ki vas zanimajo. Ne osredotočajte se samo na enega delodajalca – prijavite se na toliko položajev, kolikor jih je relevantnih za vaše delo. Hkrati pa ne pozabite na kakovost svojega življenjepisa in sprejemnega pisma. Če je mogoče, pošljite več različnih življenjepisov, različnim podjetjem. 

 

Prvi vtis šteje, zato se dobro pripravite na razgovor za službo

 

Po oddani vlogi za delo lahko pričakujete, da vas bodo poklicali na razgovor, bodisi po telefonu bodisi praktično. Pred intervjujem se prepričajte, da poznate temelje podjetja. Pripravite se na morebitna vprašanja in se pozanimajte o svojih odgovornostih. Ne pozabite biti prepričani vase in pripravljeni za prosto delovno mesto. 

 

Upamo, da se zdaj počutite samozavestno, da začnete z opravljanjem dela svojih sanj. Skupina Agado vam želi vso srečo!

 Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih