10
Apr

Sanje vsakega posameznika - iz hobija do poslovne ideje

Obstaja veliko načinov razvijanja poslovnih idej. Veliko pa jih nastane iz hobijev oziroma dejavnosti, ki jih bodoči podjetniki z veseljem počnejo.

 

Tu je 5 začetnih nasvetov, kako hobi spremenite v posel. Pogosto ljudje izdelujejo nakit ali pa unikatne modne dodatke, pletejo ali kvačkajo, pečejo odlično pecivo … Nekateri se radi ukvarjajo s fotografirajo in montažo video vsebin, drugim je v veselje oblikovanje nohtov. Njihovi izdelki oziroma storitve v krogu prijateljev in družinskih članov pogosto naletijo na pozitivne odzive.

 

In tudi na vprašanja, ki gredo nekako takole: “Si kdaj razmišljal o tem, da bi svoj hobi spremenil posel? Veliko ljudi bi kupilo tole.” Marsikdo ob misli na ustanovitev podjetja le zamahne z roko, najdejo pa se pogumni posamezniki, ki se zadeve lotijo zares.

 

1. Viharite možgane (brainstorming)
Preden hobi spremenite v posel si vzemite dovolj časa za razmislek. Možnosti za to, kako določen hobi postane posel je namreč ogromno.

 

Pri iskanju prave poslovne ideje se nikoli ne smete omejevati. Tudi če se vaše zamisli zdijo komu na prvi pogled mogoče povsem neumne, se jim vsi smejijo in podobno. Iz takšnih nenavadnih idej in razmišljanj pogosto nastanejo najboljše rešitve oziroma uspešen posel.

 

Lahko pogledate tudi vi tujino. Na spletu je predstavljenih precej idej, ki so uspešne. Morda katero izmed njih lahko prilagodite slovenskemu trgu.

 

Vsekakor pa morate slediti svojim željam in se zavedati svojih sposobnosti. Odločiti se morate tudi, ali bo posel predstavljal vašo zaposlitev s polnim delovnim časom, ali iščete le dodaten zaslužek ob redni službi.

 

2. Razmislite o potencialnih strankah
Preden hobi spremenite v posel se morate nujno vprašati tudi naslednje:
• Že kdo prodaja kaj podobnega? Če ja – kako se bo vaš izdelek ali storitev razlikoval/a?
• Zakaj bo nekdo kupil prav vaš izdelek ali storitev?
• Kdo bodo vaše stranke?
• Kako in kje boste izdelek prodali?

 

3. Ocenite stroške in prihodke
Kot bodoči podjetniki morate oceniti tudi svoje stroške in predvideti prihodke. To naredite v poslovnem načrtu, v katerem določite osnovne korake na svoji poslovni poti in začrtate smer razvoja svojega podjetja. V poslovnem načrtu boste torej ocenili prodajo, stroške in tveganja, s katerimi se boste morda kot podjetnik morali soočiti. Pri pripravi poslovnega načrta vam lahko pomagajo tudi naši izkušeni podjetniški strokovnjaki. Na ta način bo zelo jasno vidno, ali se vam izplača hobi spremeniti v posel.

 

4. Pozanimajte se o poslovnih oblikah, ki vam omogočajo opravljanje izbrane dejavnosti
Pri ustanavljanju podjetja morate izbrati eno izmed poslovnih oblik. Njen izbor ima poleg načina ustanovitve tudi odločilen vpliv na naslednje vidike poslovanja:
• obliko vaše odgovornosti do poslovnih obveznosti,
• način vodenja poslovnih dokumentov,
• plačevanje davkov in prispevkov,
• način izplačevanja dobička.
Poznati morate tudi način, na katerega se ugotavlja davčna osnova in se na podlagi tega odločiti, ali boste poslovali na podlagi normiranih odhodkov ali ne.

 

5. Pridobite znanje o poslovanju in marketingu
Že takoj od ustanovitve podjetja dalje, boste morali poznati osnove poslovanja in skrbeti za ustrezno oglaševanje. Zato je smiselno, da se s podjetniškim znanjem opremite še pred vpisom vašega podjetja v Poslovni register Slovenije.

 

Vir: Data d.o.o., 2019

 Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih