28
Feb

Kje so delodajalci najbolj zaposlovali v letu 2019?

Ponudba prostih delovnih mest se je v drugem četrtletju zmanjšala. Delodajalci so namreč objavili dobrih 18 tisoč prostih delovnih mest, kar je za 15 odstotkov manj kot četrtletje prej in 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz podatkov državnega statističnega urada. Večino prostih delovnih mest (65 odstotkov) so v drugem četrtletju objavili delodajalci, ki zaposlujejo deset ali več zaposlenih.


Največ novih delavcev iskali v proizvodnji in gradbeništvu

Največ prostih delovnih mest so delodajalci v drugem četrtletju objavili v predelovalnih dejavnostih (3.603 ali 20 odstotkov vseh), sledita gradbeništvo (3.547 ali 19,6 odstotka) in trgovina (2.515 ali 14 odstotkov vseh). Medletno se je število prostih delovnih mest najbolj zmanjšalo v dejavnosti promet in skladiščenje (za 26 odstotkov) in gostinstvu (za 23 odstotkov), v predelovalnih dejavnostih je bilo medletno za 13 odstotkov manj prostih delovnih mest, podobno tudi v trgovini, v gradbeništvu pa za šest odstotkov manj prostih delovnih mest. V enakem obdobju se je število prostih delovnih mest povečalo v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 39,3 odstotka) in v izobraževanju (za 38,6 odstotka).

Petletna rast zasedenih delovnih mest Število zasedenih delovnih mest se povečuje že od drugega četrtletja leta 2014. V letošnjem drugem četrtletju je bilo po podatkih statističnega urada 774.042 zasedenih delovnih mest, kar je poldrugi odstotek več kot v prvem četrtletju in tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Približno 81 odstotkov vseh zasedenih delovnih mest je bilo pri delodajalcih z vsaj desetimi zaposlenimi osebami.

Največ zasedenih delovnih mest je bilo v drugem letošnjem četrtletju v predelovalnih dejavnostih (197.615 ali 25,5 odstotka vseh), trgovini (101.684 ali 13 odstotkov vseh) in izobraževanju (67.059 ali 8,7 odstotka vseh). Medletno se je število zasedenih delovnih mest najbolj povečalo v gradbeništvu (za 11,5 odstotka), drugih dejavnostih (za 6,5 odstotka), dejavnosti prometa in skladiščenja (za šest odstotkov) in gostinstvu (za 3,9 odstotka). V predelovalnih dejavnostih se je število zasedenih delovnih mest medletno povečalo za 3,2 odstotka.

 

Nižja stopnja prostih delovnih mest

Stopnja prostih delovnih mest je tako v drugem četrtletju znašala 2,3 odstotka, kar je za dve desetinki odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je zmanjšala za tri desetinke odstotne točke, ugotavlja statistični urad. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila tokrat v gradbeništvu (6,2 odstotka), najnižja (0,4 odstotka) pa v dejavnosti javne uprave in obrambe.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih