15
Sep

10 Najpogostejših vprašanj na razgovoru

V današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem okolju je bistvenega pomena, da so kandidati ustrezno pripravljeni na razgovor, ki je del postopka prijave na delovno mesto. Razgovor je priložnost, kjer lahko kandidati pokažejo svoje znanje, veščine in izkušnje, hkrati pa je tudi priložnost za delodajalce, da ocenijo ustreznost kandidata za določeno vlogo.

 

Pomembno je, da razumete kaj delodajalci iščejo in kako se najbolje predstaviti.

 

Spodaj bomo raziskali najpogostejša vprašanja na razgovorih, psihološki vidik teh vprašanj, kako se nanje pripraviti in katera so prepovedana vprašanja na razgovoru.

 

TUKAJ JE 10 NAJPOGOSTEJŠIH VPRAŠANJ NA RAZGOVORU (NAŠE MNENJE)

Zakaj ste zainteresirani za delo v našem podjetju?

Razmislite o tem, kaj vas privlači k tem podjetju. Morda je to podjetje vodilno v industriji, ima izjemno kulturo ali ponuja priložnosti za osebno in profesionalno rast. Skušajte povezati te razloge z vašimi sposobnostmi in ambicijami.

 

Zakaj ste zapustili svojo prejšnjo službo?

Tu priporočamo, da se osredotočite na pozitivne vidike kot so iskanje novih izzivov ali priložnosti za rast. Nikakor ne govorite negativno o svojem prejšnjem delodajalcu ali sodelavcih.

 

Kje se vidite v naslednjih 5, 10 letih?

Razmislite o svoji karierni poti in kako se ta položaj prilega v vaš načrt. Delodajalci želijo slišati, da ste ambiciozni vendar tudi, da ste realni in da vidite dolgoročno vrednost pri zaposlitvi v njihovem podjetju.

 

Povejte nekaj o sebi

Fokusirajte se na profesionalni aspekt svojega življenja. Omenite delovne izkušnje, veščine in cilje, ki so relevantni za aktualno delovno mesto.

Opišite mi enega od izzivov ali konfliktov, s katerimi ste se soočili v prejšnjih službah in kako ste ga rešili.

 

Izberite situacijo, ki prikazuje vaše sposobnosti reševanja problemov ali timsko delo. Poudarite, kako ste konstruktivno pristopili k situaciji in kaj ste se iz nje naučili.

Kaj bi na tem delovnem mestu ustvarili v 30, 60 in 90 dneh?

Razmislite o tem, kaj bi lahko v kratkem času dosegli in kako bi to koristilo podjetju. Bodite realni, vendar ambiciozni.

 

Kakšno je vaše idealno delovno okolje?

Odgovorite iskreno, vendar se zavedajte, da mora biti vaša vizija usklajena s tem, kar podjetje ponuja.

Na primer, lahko rečete: "Moj idealni delovni prostor je tak, kjer je odprta in pozitivna komunikacija med zaposlenimi. Cenim možnost za samostojno delo, vendar tudi cenim pomoč in sodelovanje s kolegi, ko je to potrebno. Menim, da je dinamično okolje, kjer so vsi osredotočeni na reševanje problemov in inovacije izjemno spodbudno. V takem okolju se počutim najbolj produktivnega in srečnega."

 

Zakaj ste se odločili za menjavo karierne usmeritve?

Ta odgovor je odvisen od vaših osebnih razlogov vendar poskušajte prikazati kako pretekla izkušnja lahko koristi vašemu novemu položaju.

 

Kakšne so vaše vodstvene izkušnje?

Če imate formalne vodstvene izkušnje jih definitivno izpostavite vendar ne pozabite, da "vodstvo" ne pomeni nujno, da ste bili "šef" ali "manager."

 

Formalne vodstvene izkušnje: Če ste imeli formalno vodstveno vlogo govorite o velikosti ekipe, ki ste jo vodili, vrsti projektov, ki ste jih nadzorovali in rezultatih, ki ste jih dosegli. Omenite, kako ste motivirali svojo ekipo, kako ste reševali konflikte in kako ste dosegli zastavljene cilje.

 

Neformalne vodstvene izkušnje: Če nimate formalne vodstvene vloge lahko izpostavite primer, ko ste prevzeli vodilno vlogo v skupinskem projektu, v športni ekipi, v študentski organizaciji itd. Opišite kako ste organizirali delo, dodelili naloge ali kako ste drugače vplivali na dinamiko oz. izid.

 

Kako se spopadate s kritiko?

Pokažite, da ste odprti za povratne informacije in da jih vidite kot priložnost za izboljšanje. Izogibajte se negativnim ali obrambnim odzivom. 

 

Zakaj si želite to službo?

Pri tem vprašanju delodajalci želijo razumeti, kaj vas privlači k njihovemu podjetju in specifični vlogi. Vaš odgovor mora pokazati, da ste se informirali o podjetju in njegovih vrednotah ter da razumete vlogo, zakaj si želite delati na tem delovnem mestu.

PSIHOLOŠKA VPRAŠANJA NA RAZGOVORU

Psihološka vprašanja so zasnovana tako, da delodajalcem omogočajo vpogled v kandidatovo osebnost, vrednote in način razmišljanja. Ta vprašanja lahko razkrijejo kako se kandidat odziva na stres, kako se sooča z izzivi in kako se vključuje v timsko delo.

Ključno je, da odgovarjate iskreno, hkrati pa pokažete svojo sposobnost za samozavedanje in osebni razvoj.

 

PREPOVEDANA VPRAŠANJA NA RAZGOVORU

Med postopkom zaposlitve je pomembno, da se spoštujejo pravice kandidatov in se izognejo neprimernim ali nezakonitim vprašanjem.

Nekatera vprašanja, čeprav morda postavljena iz radovednosti ali nevednosti lahko vodijo v diskriminacijo ali pristranskost.

  • Spol: Vprašanja, ki se nanašajo na spol kandidata ali njegove spolne usmerjenosti, so neprimerna.
  • Veroizpoved: Vprašanja, kot so "Kateri prazniki praznujete?" ali "Ali obiskujete cerkev?", so neprimerna, saj se nanašajo na versko pripadnost kandidata.
  • Družinski status: Vprašanja o zakonskem stanu, številu otrok ali načrtih za družino so neprimerna, saj lahko vodijo v diskriminacijo na podlagi družinskega statusa.
  • Zdravstveno stanje: Vprašanja o zdravstvenem stanju, invalidnosti ali morebitnih boleznih so neprimerna, razen če so neposredno povezana s sposobnostjo kandidata za opravljanje določenih nalog.

Kako se odzvati na prepovedana vprašanja?

Če vas med razgovorom vprašajo neprimerno vprašanje, imate več možnosti:

 

Profesionalno preusmeritev: Lahko se odločite, da ne boste odgovorili neposredno, ampak boste raje preusmerili pogovor na temo, ki je povezana z delovnim mestom.

Pojasnite svojo nelagodje: Lahko pojasnite, da se vam zdi vprašanje neprimerno in da ne želite odgovoriti.

Postavite vprašanje nazaj: Vprašate lahko, kako je to vprašanje povezano s delovnim mestom, za katerega se potegujete.

 

Ne glede na to, kako se odločite odgovoriti je pomembno, da ostanete profesionalni in spoštljivi.

10 najpogostejših vprašanj na razgovoru (za konec)

Razgovori za službo so več kot le priložnost za predstavitev vaših veščin in izkušenj. So priložnost, da pokažete svojo strast, predanost in vizijo za prihodnost. Vsako vprašanje, ki ga delodajalec postavi je priložnost, da pokažete kako lahko prispevate k uspehu podjetja.

 

Z dobro pripravo, jasno komunikacijo in pozitivnim pristopom lahko vsak kandidat izkoristi to priložnost in pusti trajen vtis.

 

Ne glede na to ali ste na začetku kariere ali iščete novo priložnost ne pozabite, da se na razgovor pripravite s samozavestjo in entuziazmom.

 

Srečno!Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest