nazaj na seznam
10
Jan

Aktualne informacije o COVID-19

Zaradi hitrega širjenja okužbe s COVID-19 vam posredujemo informacije o aktualnih temah.

Sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni Covid-19 ni v karanteni, če izpolnjuje naslednje pogoje:
• prejet poživitven odmerek cepiva Pfizer ali Moderna,
• prebolenje COVID-19, kar dokazuje pozitiven PCR-test, starejši od 10 dni, vendar ne več kot 45 dni,
• prebolenje COVID-19, kar dokazuje pozitiven PCR-test, starejši od 10 dni, vendar ne več kot 45 dni in cepljenje z drugim odmerkom cepiv Pfizer, Moderna, Sputnik, Sinovac Biotech, Astrazeneka ali s kombinacijo dveh cepiv ali cepljenje z Janssenom.

Kako naj ukrepajo ljudje, ki so bili izpostavljeni Sars-Cov-2? To vključuje stik z osebo s potrjeno okužbo s COVID-19 (2 dni pred prisotnost simptomov ali 2 dni pred pozitivnim testom na okužbo s Sars-Cov-2, če je oseba asimptomatska). Preveriti je potrebno, če je bila kontaktna oseba v visoko tveganem stiku ali ne. V pomoč so vam smernice NIJZ. V primeru:
• stik z visokim tveganjem: oseba mora ostati v karanteni doma 10 dni (karantena se od danes skrajša na 7 dni), ob upoštevanju zgornjih izjem. Oseba izpolni izjavo o poznavanju navodil za karanteno doma preko spletne strani www.nijz.si
• stik, ki ni opredeljen z visokim tveganjem: oseba naj upošteva navodila NIJZ.

 

Če je zaposleni v karanteni na domu in mu delodajalec ne more organizirati dela na domu, lahko delodajalec zahteva povračilo nadomestila plače, ukrep PKP10 se podaljša do 31.3.2022. V tem primeru mora imeti oseba odločbo o karanteni. Če zaposleni dela na domu, se mora delodajalec najprej prijaviti na IRSD preko portala SPOT in opraviti prijavo. Delo od doma velja za normalno opravljanje dela. Če oseba v času karantene zboli za COVID-19, gre v izolacijo, kar je razlog za povračilo nadomestila plače pri ZZZS od prvega dne karantene oz. potrjene okužbe.

Če samozaposlena oseba (zavarovana po 16. členu ZPIZ-2) zaradi karantene ne more opravljati dela, lahko zahteva ukrep delno povrnjenega dohodka v višini 250 evrov za vsako uvedeno karanteno, vendar ne več kot 250 eur za 10 dni, 500 eur za 20 dni in 750 eur za en mesec (prijava se odda prek eDavkov). Če samostojni podjetnik zboli za COVID-19, mu osebni zdravnik odredi izolacijo, ki je podlaga za povračilo stroškov bolezni. Na podlagi izdanega bolniškega potrdila, ki ga pridobimo na portalu SPOT, se odda ustrezen obračun prispevkov in nato se vloga za izplačilo bolniške odda na pristojni urad ZZZS.

Veljavnost rezultatov HAG testov za različne kategorije: zaradi različnih interpretacij, kdaj hitri test velja 24 ur in kdaj 48 ur, preberite blog svetovalca OZS.