nazaj na seznam
10
Jul

Gradbeni delavci so najbolj zaželeni kadri, a najtežje najdeni

Do konca leta se v slovenskem gradbeništvu napoveduje 5,4 % rast števila zaposlenih. Na državni ravni bo ta rast pol manjša, za 2,1 %.

 

Mednarodna anketa kadrovske družbe ManpowerGroup tudi napoveduje rast zaposlovanja v gradbeništvu v Sloveniji. Neto napoved zaposlovanja – to je razlika med deležem delodajalcev, ki pričakujejo rast zaposlovanja, in tistimi, ki pričakujejo upad – od julija do septembra znaša 21 % in je glede na četrtletje prej boljša za 7 %.

 

Delovno aktivnih v gradbeništvu je bilo letos aprila 42,2 % tujih državljanov.

 

V Avstriji bo največ dela prav tako v gradbeništvu, kažejo podatki ankete ManpowerGroup. Podobno je tudi v Nemčiji in Italiji.

 

Zidarji so najbolj iskan kader

 

Zidarji bodo četrti najbolj iskan kader v državi, podjetja naj bi jih zaposlila vsaj 1.100 do konca leta. Med najbolj iskanimi kadri so gradbeni delavci že nekaj časa, tudi v koronakrizi. Maja letos so podjetja prek zavoda za zaposlovanje iskala 429 delavcev za preprosta dela pri visokih gradnjah. Skupaj je bilo na zavodu maja objavljenih 1.742 prostih delovnih mest v gradbeništvu, v prvih petih mesecih letos pa skoraj deset tisoč.

 

Vir: Finance