nazaj na seznam
02
Jul

Kako se pripraviti na razgovor?

Čestitamo! Tvoje trdo delo pri iskanju študentskega dela se je končno obrestovalo. Prispel si na razgovor v podjetju, v katerem si že od nekdaj želiš delati. Ne samo, da je to vznemirljivo, ampak je tudi stresno. Kljub živcem se lahko na intervju dobro pripraviš.

 

1. Razišči zaposlitev, organizacijo in industrijo

 

Pred prihodom na razgovor razišči službo, da boš lahko povedal, zakaj si primeren za to delovno mesto. Prav tako bi moral raziskati delodajalca, da ugotoviš, kakšna je kultura podjetja. Pomembno je raziskati tudi podjetje in industrijo, saj moraš imeti znanje, da odgovoriš na vsa vprašanja.

 

2. Pripravi odgovore na pogosta vprašanja

 

Povej mi kaj o sebi? Zakaj si želiš delati tukaj? Kje se vidiš čez pet let? To je nekaj vprašanj, ki ti jih bodo morda zastavili med razgovorom. Če veš, da bi jih lahko vprašali, se pripravi zanje.

 

3. Prinesi kopijo življenjepisa

 

Izgledal boš pripravljen in profesionalen, s tem, da prineseš kopijo življenjepisa. Vsi delodajalci ne bodo natisnili tvojega življenjepisa, zato jim bo omogočeno, da ga še enkrat preberejo.

 

4. Obleči se za uspeh

 

To ne pomeni vedno obleka in kravata. Razišči kulturo podjetja in kodeks oblačenja. Od tam je vedno najbolje, da se oblečeš korak nad "normo". Morda ne želiš biti preveč oblečen, vendar bi bilo veliko slabše, če boš premalo oblečen. Še vedno želiš narediti dober prvi vtis.

 

5. Povej svojo zgodbo

 

Vprašanja »povej mi nekaj o sebi« ni mogoče rešiti. S tem v mislih se pripravi, da boš svojo zgodbo povedal delodajalcu. Ko pripoveduješ svojo zgodbo, jo obvezno poveži s službo, za katero se prijavljaš. To je tvoja priložnost, da se v intervjuju najbolje izraziš in si te zapomnijo.

 

6. Na glas vadi razgovor

 

To je lahko pred ogledalom, prijateljem ali družinskim članom. Če boš svojo zgodbo povedal na glas, jo bo bolj naravno povedati na razgovoru.

 

Dodaten namig, ko opraviš razgovor:

Lahko dihaš! Tvoj intervju je končan. Vendar je zelo pomembno, da spremljaš delodajalca. V tem primeru pošlji e-pošto z zahvalo ali LinkedIn sporočilo, če želiš še naprej vzpostavljati povezavo. Verjetnost, da boš pristal na delovnem mestu, je večja, če opraviš zadnji namig!