Kako do ustrezne zaposlitve

Kako do ustrezne zaposlitve

KAKO DO PRAVE SLUŽBE

Vprašanje, ki nikoli zares ne zastara. Bodisi si ga postavljate v vlogi dijaka, študenta, zaposlene ali brezposelne osebe. Vsi smo iskalci. Ugodnejših razmer, ki nam bodo v določenem obdobju prinašale optimalno vrednost, glede na vizijo lastnega razvoja.

 

V današnji spreminjajoči se družbi izobrazba predstavlja temelj. Ne more pa predstavljati samostojnega in edinega namena. Znanje je treba povezovati s pragmatičnim načinom uporabe, da lahko postane koristno v družbi in prinaša dodano vrednost. Nadgrajevanje znanja ter nenehen razvoj kompetenc tako predstavljata nujnost, ki sta zelo pomembni pri iskanju zaposlitve.

 

Zato je ključnega pomena, da preden začnete iskanje prostega dela, razmislite o tem, kdo ste in kaj si želite. Poglobitev vase namreč sproži proces samorefleksije ter vodi do prepoznavanja lastnih resničnih veščin, prednosti in moči. Vse to je priložnost za razvoj samozavesti, ki vam pomaga pri izgradnji postopnega načrta za dosego zastavljenih ciljev.

Pripravili smo nekaj Agado nasvetov, da se spravite »v akcijo« in s katerimi bi lahko povečali svoje zaposlitvene priložnosti ali pa razvili kariero, ki bi vam bila »po meri«:

Prepoznajte svoje priložnosti


Pozitivna naravnanost pomaga pri oblikovanju višjega zavedanja in pogleda, ki ju potrebujete za kakovostno informiranje glede dogajanja na trgu dela. Pripravite si seznam vseh kariernih možnosti, za katere menite, da bi v njih lahko uživali. Razmislite o kompetencah, ki jih te zahtevajo. Nato pa skušajte prepoznati povezave med lastnimi kompetencami ter dotičnimi kariernimi priložnostmi.

Ni potrebno, da se omejite zgolj na svojo izobrazbo ali kvalifikacijo. Skratka, razmišljajte izven okvirjev. Potem pa raziščite, kako razviti svojo pot do uspeha. Namreč, potrebovali boste strategijo!

Bodite avtentični


Ob prijavi na delo mesto razmislite o svojih dosedanjih delovnih izkušnjah. Tudi, če se prijavljate na delovno mesto začetnika. Namreč ne pričakuje se, da bo vaš življenjepis popisan z ustreznimi izkušnjami. Je pa zaželeno, da ste zmožni predstaviti zgodbo vseh dosedanjih izkušenj.

Ključ predstavljajo motivacija, samorefleksija in kritično mišljenje. Torej, da zmorete na pristen način zaobjeti, kakšno delo ste opravljali, kateri so bili izzivi, s katerimi ste se srečevali, kaj ste opazili in se naučili ter kaj bi (si) želel izboljšati ter na kakšen način.

Poimenujte svoje spretnosti


Sestavite si konkreten seznam vseh spretnosti, ki jih posedujete. Morebitne računalniške kompetence, tehnične spretnosti, komunikacijske veščine, sposobnost delovanja v timu, raziskovalne spretnosti, znanje reševanja konfliktov ipd.

Ni nujno, da se te povezujejo s konkretnim razpisanim delovnim mestom. Pomembno je, da ozavestite svoje prednosti in znanja, s katerimi boste lahko delodajalcu ponudili izbor rešitev za njegove izzive v podjetju.

 

 

 

Povežite se s profesionalci


Na trgu dela pri nas že nekaj časa obstajajo različne organizacije, ki ponujajo fleksibilnejše načine zaposlovanja - od profitnih, do neprofitnih. Vse pomembnejšo vlogo na trgu zaposlovanja pridobivajo kadrovske agencije. Njihov namen ni samo prezaposlovanje in iskanje dela samo zaradi dela, ampak vedno večji poudarek dajejo zaposlovanju ustreznih kandidatov na ustrezna delovna mesta. Zato vam svetujemo, da obiščete bližnje kadrovske agencije, se vpišete v njihove baze ter podrobno in odkrito predstavite svoje veščine, izkušnje in tudi želje, kaj za vas pomeni dobra služba. Tako boste postali del obsežne baze kandidatov, ki se zavedajo, kaj ponujajo in kaj želijo, in katerim ne bo težav pomagati pri razvoju osebne kariere.

Agado, agencija za kadre, prav tako na različne načine pomaga iskalcem dela pri odkrivanju kariernih priložnosti in tudi osebnih kompetenc. Zato vas vabimo, da se vpišete v našo bazo iskalcev dela ter opredelite svoja pričakovanja. Spodbudili vas bomo, da si pridobite ustrezno zaposlitev.

Razmislite, kaj lahko ponudite

 

Radovednost, zavzetost, učenje in razvoj so najbolj zaželene osebnostne kakovosti vsakega podjetja ali organizacije, ki se zaveda pomembnosti napredka.

Ko se prijavljate na prosto delovno mesto, se skušaje poglobiti v dodano vrednost, ki jo prinašate v podjetju. Nekaj časa skušajte posvetiti analizi delovnega mesta ter nasploh samega podjetja. Če ste se zmožni prepoznati na delovnem mestu, ter poudariti svoja znanja in veščine, ki bi vam ob tem prišle prav, ste že na strani zmagovalca. Bodite sistematični ter ustvarjalni ob povezovanju lastnih kompetenc, ki bi prispevale k reševanju izzivov v podjetju.

Poudarite mehke veščine ter osebnostne karakteristike


Kaj vas naredi drugačnega in edinstvenega od drugih? Je to energija, življenjska orientacija in vrednote, odnos do dela, mogoče čustvena zrelost? Razmislite o odličnostih, kot so prijaznost, profesionalnost, odgovornost, zanesljivost … Ta proces bo morda trajala dlje časa, saj se morate zavedati, da če si želite razviti določeno značilnost, mehke veščine, niso nekaj, česar bi se lahko naučili iz knjig v učbenikih.

Mreženje, mreženje in mreženje!


Priložnosti se pojavljajo na vsakem koraku. Toliko je organizacij, ki ponujajo brezplačne karierne in poslovne dogodke. Če se vam zdi, da vsebina teh ni neposredno povezana z vašimi interesi, pa imate vseeno čas, še vedno lahko izkažete dobro voljo ter se udeležite dogodka. Včasih je ključnega pomena, da se le pokažete in predstavite … Pri navezavi stikov gre vedno za prepoznavanje sinergij s sogovorci. Več ljudi bo vedelo, v kakšnem položaju trenutno ste ter kaj ponujate, boljše bo! Če ne postanete drug drugemu koristni danes, se to lahko doseže mogoče jutri!

Prostovoljno delo je tudi ena izmed odličnih možnosti, saj se boste počutili bolj suvereni ob takojšnji vpetosti v mrežo poznanstev, skozi katero boste lahko dostopali do pomembnih informacij. Samozavestno boste začeli spoznavati nove ljudi, s katerimi se boste mrežili in na naraven način soustvarjali nove priložnosti za delovna mesta.

Preverite seznam prostih delovnih mest

Področja dela

Regije

Kraji