nazaj na seznam
05
Jun

Največ zaposlovanja v gostinstvu, proizvodnji in čiščenju

Brezposelnost se še naprej zmanjšuje. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec maja registriranih 75.148 brezposelnih oseb, kar je 4.000 manj oseb kot aprila. V primerjavi z lanskim majem, ko smo zabeležili najvišje število brezposelnih, je bilo konec prejšnjega meseca na zavodu 16,9 % manj brezposelnih. Zaposlovanje se je v maju precej povišalo, glede na april so maja na zavodu objavili za skoraj tretjino več prostih delovnih mest. Podjetja še vedno najbolj iščejo proizvodne delavce, natakarje, čistilce in gradbene delavce.

 

V prvi polovici leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 83.324 brezposelnih oseb, kar je 0,6 % več kot v istem obdobju lani. Letošnje gospodarske napovedi predvidevajo v povprečju 83.100 brezposelnih.

 

Že več kot leto dni je vsak drugi na zavodu brez dela

 

Na zavod se je v maju na novo prijavilo 3.701 brezposelna oseba, kar je 4,9 % manj kot aprila in 53,3 % manj kot lanskega maja. V lanskem prvem valu koronakrize se je v maju brezposelnost še povečevala, ko se je na zavod na novo prijavilo 7.928 brezposelnih oseb.

 

V letošnjem maju je bilo med novoprijavljenimi polovica takšnih, ki jim je potekla zaposlitev za določen čas, približno 17 % je bilo presežnih delavcev, slabih 9 % pa je bilo iskalcev prve zaposlitve.

 

V maju več prostih delovnih mest kot aprila

 

Zavod je v maju iz evidence odjavil 7.838 brezposelnih oseb (večina se jih je zaposlilo ali samozaposlilo). Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, natakarjev, čistilcev, tajnikov, proizvodnih delavcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov, komercialistov, skladiščnikov, nabavnikov in prodajnikov ter voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil.

 

Maja so po delavcih najbolj povpraševali delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti. Najbolj pa so še vedno iskani proizvodni in gradbeni delavci, zaradi odpiranja gostinstva pa tudi natakarji, čistilci ...

 

Vir: Finance