nazaj na seznam
01
Apr

Kako na razgovor med 1. in 11. aprilom v drugi regiji?

Od danes naprej bo zaprtje začasno omejilo prehod med statističnimi regijami do 11. aprila. Torej, ali lahko kandidat pride v podjetje na razgovor ali na testiranje na delovno mesto. Med izjemami je tudi pri delu dovoljeno gibanje, zapuščanje dela in opravljanje delovnih nalog. Vendar ni nikjer navedeno, kako je z iskalci zaposlitve oziroma kandidati za delo, prav tako zakonodaja s področja dela ne predpisuje oblike dokumentov ali dokazil v povezavi z razgovorom kandidata, ki bi lahko bili dokazi za namene odloka.

 

Z ministrstva za notranje zadeve so nam odgovorili: "Če ima posameznik razgovor za službo, lahko uveljavi izjemo prihod na delo, odhod z dela in izvajanje delovnih nalog." Dokaz je lahko na primer povabilo na razgovor z navedbo kraja in datuma razgovora. Oseba na zahtevo uradnega organa, pristojnega za nadzor nad izvajanjem tega odloka, predloži ustrezne dokaze in izjavo, tj. policistu ali občinskemu redarju.

 

Ministrstvo za delo je delodajalce pozvalo, naj jim dovolijo delo od doma, kadar koli je to mogoče. Spomnili so, da lahko delodajalci enostransko sprejmejo tudi delo doma, da si zagotovijo varno in zdravo delo. Ne samo, da lahko ukrepate ob izbruhu, temveč lahko ukrepate tudi v okoliščinah, ko je treba preprečiti širjenje korona virusa COVID-19 (npr. ukrepi delodajalca za zmanjšanje tveganja okužbe, upoštevanje karantene, samoizolacija).

 

Vir: Finance