nazaj na seznam
04
Jul

Zaposlovanje na črno

Zaposlovanje brez pogodbe je ena izmed najpogostejših kršitev. Finančna uprava je lani izvedla 10.442 nadzorov, kršitve pa so bile ugotovljene pri 20 %. To je precej več kot lansko leto, ko je bilo izvedeno pribljižno 10 tisoč nadzorov in so bile kršitve ugotovljenje pri 14 %.

 

Lani so tako skupaj izdali za 5,4 milijona evrov glob in 362 opominov. Inšpekcijske ukrepe so izdali 418 fizičnim osebam in 1.077 pravnim subjektom, na sodišče je bilo vloženo 11 obdolžilnih predlogov in na okrožna državna tožilstva še 11 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja zaposlovanja na črno po kazenskem zakoniku. 

 

Največ kršitev so inšpektorji našli v gostinstvu, gradbeništvu in dejavnosti prevozov v cestnem prometu. Na Fursu ugotavljajo, da so najpogostejše kršitve na področju zaposlovanja na črno, ko delodajalec omogoči delo posamezniku, s katerim nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi oz. ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja. 

 

Pri 96 delodajalcih so z nadzori ugotovili tudi kršitve nezakonite zaposlitve državljanov. Najpogosteje so nepravilnosti odkrivali v gradbeništvu in gostinstvu, predelovalnih dejavnostih ter dejavnostih prometa in skladiščenja. Pomanjkljivosti so se najpogosteje opažale pri državljanih iz tretjih držav Bosne in Hercegovine in Srbije. Skupaj so izdali za dobrega pol milijona glob 278 kršiteljem. 

 

Furs ugotavlja, da pri nadzorih še vedno opažajo nezakonite zaposlitve državljanov tretjih držav. Ti namreč pridejo v Slovenijo kot turisti, kjer so lahko do 90 dni, med tem pa opravljajo različna dela za slovenske delodajalce brez pridobljenega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. Veliko takšnih kršitev je bilo tudi v gradbeništvu.

 

Furs pa je za letos napovedal, da bodo opravljali nadzor v podobnem obsegu – načrtovali so 9.168 nadzorov dela in zaposlovanja na črno.