16
Jan

Kako poiskati delo v tujini?

Iskanje zaposlitve v tujini je pogosto dojeta kot velika priložnost za profesionalni in osebni razvoj. Vendar, kako poiskati delo v tujini? V tem članku bomo raziskali ključne strategije in korake, ki jih morate upoštevati pri iskanju zaposlitve v tujini, da bo vaša izkušnja čim bolj gladka in uspešna.

Iskanje zaposlitve v EU in izven EU

Zaposlitev v Evropski uniji (EU) ali zunaj nje zahteva premišljen in strateški pristop. Pomembno je raziskovanje tržišča dela, ki obsega poznavanje gospodarskih trendov in povpraševanja po specifičnih poklicih ter pravnih zahtev za delo v posamezni državi.

 

Kandidati se morajo pripraviti na kulturne razlike, jezikovne ovire in prilagajanje novemu okolju. Za uspeh je ključno, da imamo dobro pripravljen življenjepis in motivacijsko pismo, ki sta prilagojena mednarodnemu trgu dela.

Izbira destinacije

Izbira prave destinacije za delo je odvisna od več faktorjev. Razmisliti je treba o gospodarski stabilnosti države, možnostih za karierni razvoj, življenjskih stroških in osebnih preferencah. Pri tem je pomembno upoštevati tudi jezikovne spretnosti in možnost integracije v novo okolje. Spletni portali in agencije, ki se ukvarjajo z mednarodno zaposlovanjem, lahko nudijo dragocene informacije pri izbiri destinacije.

Se odločate o delu v tujine in niste prepričani kje in kako začeti? Pokličite nas in z veseljem vam pomagamo!

Priprava dokumentov

Za delo v tujini je potrebna skrbna priprava dokumentov. To vključuje preverjanje veljavnosti potnih listov, pridobitev delovnih dovoljenj ali viz, pripravo overjenih prevodov osebnih dokumentov in ustrezno zavarovanje. Pomembno je tudi poznavanje davčnih obveznosti in socialnih pravic v državi v kateri nameravate delati.

Uporaba različnih virov za iskanje dela

Poleg klasičnih spletnih portalov za zaposlovanje je priporočljivo uporabljati profesionalna socialna omrežja, kot je LinkedIn ter se udeleževati kariernih sejmov in networking dogodkov. Prav tako je koristno vzpostaviti stike z ljudmi, ki že delajo v želeni državi.

EURES - Evropski portal za zaposlitveno mobilnost

EURES(1), Evropska služba za zaposlovanje je izjemno uporaben vir za iskanje zaposlitve znotraj Evropske unije. Platforma ponuja podrobne informacije o različnih delovnih mestih, ki so na voljo v državah članicah EU. Ključna prednost EURES-a je njegova sposobnost zagotavljanja specifičnih informacij o delovnih pogojih in življenjskih standardih v različnih evropskih državah.

 

Za kandidate, ki želijo delati v tujini, EURES ponuja naslednje storitve:

 

  • Raznolika baza delovnih mest: Na portalu lahko najdete širok spekter delovnih mest, ki segajo od začetnih pozicij do visoko specializiranih vlog.
  • Podrobni opisi delovnih mest: Vsako delovno mesto na portalu EURES vključuje podroben opis, ki zajema zahtevane kvalifikacije, jezikovne sposobnosti in druge specifične zahteve delodajalca.
  • Informacije o delovnih in življenjskih pogojih: EURES nudi koristne informacije o življenjskih stroških, davčnih obveznostih in socialnih pravicah v posameznih državah.
  • Svetovanje in podpora: EURES svetovalci so na voljo za pomoč pri iskanju zaposlitve, pripravi življenjepisa in pripravi na razgovore. Prav tako nudijo podporo pri pridobivanju informacij o postopkih za pridobitev delovnih dovoljenj ali viz.
  • Mreženje in dogodki: EURES redno organizira karierna srečanja in sejme, ki omogočajo kandidatom, da se neposredno povežejo z delodajalci in pridobijo koristne informacije o delovnih priložnostih.
  • Orodja za profesionalni razvoj: Na portalu so na voljo tudi orodja in viri, ki pomagajo kandidatom pri načrtovanju kariere in razvoju profesionalnih veščin.

 

Kaj vse potrebujete pred zaposlitvijo v tujini?

Pri pripravah na delo v tujini je nujno urediti vrsto ključnih dokumentov in informacij. Ena izmed prvih nalog je pridobitev delovnega dovoljenja, ki je odvisno od državljanstva in ciljne države, zato je priporočljivo, da se z njim ukvarjate pravočasno.

 

Naslednji korak je zagotovitev zdravstvenega zavarovanja, ki pokriva vaše bivanje in delo v tujini, pri čemer je treba preveriti ali je potrebno dodatno mednarodno zavarovanje.

Ne pozabite pa seveda na pridobitev davčne številke v ciljni državi, ki je pogosto potrebna za različne uradne postopke, kot so registracija na delovnem mestu ali urejanje davčnih obveznosti.

Odhod in nastanitev v tujini

Ko se odločite za delo v tujini je eden izmed prvih korakov ureditev nastanitve. Najdete jih na spletnih portalih kot so Airbnb, Booking.com in na lokalnih nepremičninskih straneh.

Medtem ko iščete dolgoročno rešitev je za začetek smiselno razmisliti o kratkoročni nastanitvi, kot so hoteli ali začasna stanovanja.

 

Ko izbirate lokacijo razmislite o bližini vašega delovnega mesta, dostopnosti javnega prevoza in bližini osnovnih storitev. Bodite pozorni na pogoje najemne pogodbe, kot so trajanje najema, višina najemnine in varščina, ter se prepričajte, da razumete vse obveznosti in pravice iz pogodbe. Organizacija prevoza in selitve vaših osebnih stvari je naslednji korak. Če imate veliko prtljage razmislite o najemu mednarodnega selitvenega servisa.

 

Nazadnje, se pred odhodom seznanite z lokalnimi zakoni in običaji države kamor se selite. To vključuje razumevanje davčnih obveznosti, pravic in dolžnosti, ki jih imate kot tujec v novem okolju. Informiranost o političnih in gospodarskih razmerah na destinaciji vam bo pomagala pri dolgoročnem načrtovanju in prilagajanju.

 

Ne pozabite si tudi zagotoviti zdravstveno zavarovanje, ki velja v ciljni državi.

Na kaj morate biti še pozorni?

Ko razmišljate o delu v tujini, je bistveno, da upoštevate ne le trenutne priložnosti ampak tudi dolgoročne vidike, ki lahko vplivajo na vašo kariero in osebno življenje. Pred podpisom delovne pogodbe je pomembno, da preverite ali ta ustreza vašim pričakovanjem in zagotavlja ustrezne delovne pogoje.

 

Najprej bodite pozorni na vaše pravice, kot so nadomestila v primeru bolezni, porodniški in očetovski dopust ter zavarovalna doba. Preverite, da so vse pomembne podrobnosti o katerih ste se pogovarjali s svojim bodočim delodajalcem jasno zapisane v pogodbi. Delovni čas, plačo, stroške stanovanja in druge bistvene elemente vašega delovnega razmerja je potrebno določiti in dokumentirati. 

 

Preden podpišete kakršnokoli pogodbo natančno preberite in razumite vsak del, vključno z drobnim tiskom. Vse morebitne dvome ali nejasnosti je treba razjasniti pred podpisom. Upoštevajte, da bivanje in delo v tujini pomeni plačevanje davkov in prispevkov v tej državi. Zberite čim več informacij o socialnem zavarovanju, preračunavanju bruto v neto dohodka in obdavčitvi prihodkov.

Kako poiskati delo v tujini zaključek

Iskanje dela v tujini je zapleten, a obogatjujoč proces, ki zahteva dobro pripravo in prilagodljivost. Z izbranim pristopom, poznavanjem trga in ciljno usmerjenim iskanjem lahko najdete izpolnjujočo zaposlitev v tujini. Bodite proaktivni, vztrajni in odprti za nove izkušnje, saj vam bodo te prinesle dragocene priložnosti za profesionalni in osebnostni razvoj.

 Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih