24
Aug

Kako zaposliti tujca v Sloveniji?

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji je lahko izjemna priložnost za širitev vašega poslovanja in pridobivanje novih talentov. Na prvi pogled se morda postopek vidi zapleten, vendar je z ustrezno pripravo in razumevanjem lahko precej enostaven.

 

V nadaljevanju bomo obravnavali vse od tega kdo so tujci, ki lahko delajo v Sloveniji do podrobnosti o pridobitvi delovne vize ter vam podali  vse potrebne informacije kako zaposliti tujca v Sloveniji.

 

 Zaposlite najboljše, iz kjerkoli že so! 

 

Vaše podjetje si zasluži najboljše talente, ne glede na to iz kje so.

 

Pokličite na danes za enostavno in breskrbno zaposlitev tujcev!

Kdo so tujci, ki lahko delajo v Sloveniji?

V Sloveniji lahko delajo različne kategorije tujcev, odvisno od njihovega statusa in državljanstva. Državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švice lahko delajo v Sloveniji brez posebnih dovoljenj, kar jim omogoča enostavnejši dostop do trga dela.

 

Poleg tega tudi tujci, ki že prebivajo v Sloveniji pod določenimi pogoji lahko delajo brez dodatnih dovoljenj. Ti pogoji so lahko različni in segajo od združitve družine s slovenskim državljanom (1) do pridobitve statusa žrtve trgovine z ljudmi (2).

 

Vendar pa to ne pomeni, da so možnosti za zaposlovanje tujcev omejene samo na te skupine. Tudi tujci iz tretjih držav, ki niso del Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora se lahko zaposlijo v Sloveniji, če pridobijo ustrezna dovoljenja, kot je enotno dovoljenje za prebivanje in delo.

 

Raznolikost, ki jo prinašajo tuji delavci lahko obogati vaše poslovanje in prispeva k njegovi rasti in uspehu. Zaposlovanje tujcev ni samo priložnost za širjenje vašega poslovanja, ampak tudi priložnost za izgradnjo bolj globaliziranega in raznolikega delovnega okolja.

 

Enotno dovoljenje

Enotno dovoljenje je ključno za zaposlovanje tujcev iz tretjih držav. To dovoljenje združuje dovoljenje za bivanje in delovno dovoljenje, kar olajša postopek zaposlovanja.

 

Vlogo za pridobitev enotnega dovoljenja je treba nasloviti na upravno enoto (3), katerega ga tudi izda. Zavod za zaposlovanje pa izda soglasje k izdaji enotnega dovoljenja, če so za to izpolnjeni zakonski pogoji.

 

Enotno dovoljenje je pravzaprav zelo praktično saj združuje dovoljenje za prebivanje in delo, kar pomeni, da tujec ne potrebuje ločenega delovnega dovoljenja. To poenostavi postopek za delodajalca in tujca saj je potrebno urejati manj dokumentacije.

 

Vloga za pridobitev enotnega dovoljenja se vloži na upravni enoti, kjer tujec namerava prebivati. Upravna enota nato zaprosi za mnenje Zavod za zaposlovanje.

Zavod preveri, ali so izpolnjeni pogoji za izdajo soglasja, kot so, ali je delo, za katero se tujec zaposluje, na seznamu deficitarnih poklicev, ali delodajalec izpolnjuje določene pogoje in ali je plačilo za delo ustrezno.

 

Če je mnenje Zavoda za zaposlovanje pozitivno, upravna enota izda enotno dovoljenje, če mnenje ni pozitivno, se postopek ustavi. Enotno dovoljenje se izda za določen čas, največ za eno leto vendar se ga lahko podaljša.

 

Pomembno je tudi vedeti, da mora tujec, ki ima enotno dovoljenje delati samo pri delodajalcu in na delovnem mestu za katera je bilo dovoljenje izdano, če želi tujec zamenjati delodajalca ali delovno mesto mora pridobiti novo enotno dovoljenje

Samozaposlitev tujca

Samozaposlitev tujca v Sloveniji je možna po enoletnem neprekinjenem zakonitem bivanju v državi. Ta možnost odpira vrata za tujce, ki želijo ustanoviti svoje podjetje ali delovati kot samostojni podjetniki.

 

Pri izdaji enotnega dovoljenja (ali njegovem podaljšanju) za samozaposlitev tujca soglasje Zavoda za zaposlovanje ni potrebno, kar  pomeni, da je postopek za tujce, ki želijo postati samozaposleni nekoliko poenostavljen v primerjavi s postopkom za tujce, ki iščejo zaposlitev pri slovenskem delodajalcu.

 

Samozaposlitev tujca v Sloveniji je odlična priložnost za tiste, ki želijo izkoristiti svoje talente in znanje za ustanovitev lastnega podjetja. Ta možnost ne le omogoča tujcem, da postanejo ekonomsko neodvisni ampak tudi prispeva k gospodarski raznolikosti in inovativnosti v Sloveniji.

 

Za uspešno samozaposlitev in razumevanje slovenskega trga je priporočljivo tudi kadrovsko svetovanje, ki lahko tujcu pomaga pri prilagajanju in poznavanju lokalnih poslovnih običajev.

 

Kot delodajalec lahko to možnost izkoristite na različne načine. Morda boste našli priložnosti za sodelovanje s samozaposlenimi tujci ali pa boste morda pridobili nove ideje in perspektive, ki jih lahko uporabite v svojem poslovanju.

 

Ne glede na to, kako izkoristite to možnost, je pomembno, da razumete, kako deluje samozaposlitev tujcev v Sloveniji, da boste lahko najbolje izkoristili priložnosti, ki jih ponuja.

 

Postopek izdaje enotnega dovoljenja

Postopek izdaje enotnega dovoljenja je ključni korak v procesu zaposlovanja tujcev v Sloveniji. Postopek je zasnovan tako, da je čim bolj preprost in učinkovit kar omogoča hitro in učinkovito zaposlovanje tujcev.

 

Vlogo za izdajo enotnega dovoljenja lahko vloži tujec ali njegov delodajalec, kar pomeni, da lahko kot delodajalec aktivno sodelujete v tem postopku in pomagate svojim potencialnim zaposlenim pri pridobivanju potrebnih dovoljenj.

 

Tujec mora vlogo za prvo enotno dovoljenje oddati pri slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v svoji državi. Delodajalec pa lahko vlogo odda na upravni enoti v Sloveniji ali na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v svoji državi.

 

Veljavnost in umik soglasja k enotnemu dovoljenju

Enotno dovoljenje, ki se izda tujcu, je veljavno za obdobje, ki je določeno v pogodbi o zaposlitvi ali delu, vendar ne več kot eno leto. To pomeni, da mora tujec, ki želi delati v Sloveniji obnoviti svoje dovoljenje vsako leto ali ob koncu veljavnosti njegove pogodbe o zaposlitvi.

 

Zavod za zaposlovanje ima pravico umakniti soglasje k enotnemu dovoljenju, če tujec ne začne dela ali ne sklene pogodbe o zaposlitvi ali delu v roku 90 dni od vročitve odločbe o izdaji enotnega dovoljenja, kar pomeni, da morajo tujci, ki želijo delati v Sloveniji hitro ukrepati, ko prejmejo svoje enotno dovoljenje. Kot delodajalec morate biti pripravljeni na to, da boste morda morali hitro ukrepati, ko bo vašemu potencialnemu zaposlenemu izdano enotno dovoljenje.

 

Prav tako morate biti pripravljeni na to, da boste morda morali obnoviti enotno dovoljenje vašega zaposlenega vsako leto. In ne pozabite, da zavod za zaposlovanje lahko umakne soglasje k enotnemu dovoljenju, če tujec ne izpolnjuje določenih pogojev, kar vam omogoča, da bolje načrtujete svoje strategije zaposlovanja in se izognete morebitnim zapletom.

 

Delovna viza za Slovenijo

Delovna viza je ključni dokument za tujce, ki želijo delati v Sloveniji. Viza omogoča tujcem, da vstopijo v državo in tam zakonito delajo. Postopek pridobitve delovne vize je podoben postopku pridobitve enotnega dovoljenja, vendar z nekaj dodatnimi zahtevami.

 

Za pridobitev delovne vize mora tujec najprej pridobiti delovno dovoljenje, ki ga izda Zavod za zaposlovanje.

 

To dovoljenje potrdi, da je tujec upravičen do dela v Sloveniji, po pridobitvi delovnega dovoljenja lahko tujec zaprosi za delovno vizo na slovenskem diplomatsko-konzularnem predstavništvu v svoji državi.

 

Delovna viza se izda za določen čas, običajno za obdobje enega leta vendar se jo lahko podaljša. 

 

Za delodajalce, ki želijo zaposliti tuje delavce, je ključnega pomena, da se podrobno seznanijo s postopkom pridobitve delovne vize.

Bi radi zaposlili tujca pa ne veste kako? Pokličite nas danes in poskrbeli bomo, da bo zaposlovanje tujcev hitro in preprosto.

 Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih