04
Mar

Kako ohraniti dobre ocene, ko delate ob študiju

Po statističnih podatkih več kot 70 % študentov dela med študijem. Uskladitev teh obveznosti je lahko zastrašujoča.

 

Čeprav je delo med študijem koristno za poklicno in osebno rast, uskladitev dela in študija ni lahek podvig. Poleg dela v novem okolju z novimi sodelavci morate poskrbeti, da med procesom delo ne vpliva na vaše ocene. Vsa vaša prizadevanja, da bi si zagotovili delo, bodo neuporabna, če boste imeli slab uspeh pri študiju. Kako lahko torej diplomirate in ohranjate dobre ocene?

 

Da bo vaše študijsko življenje postalo bolj obetavno, upoštevajte naslednje nasvete, da boste lahko še naprej dobivali dobre ocene med delom:

 

1. Izberite delodajalca, ki spoštuje vaše študentske obveznosti

 

Čeprav je danes študentom na voljo veliko študentskih del, je pomembno, da ste pri izbiri delodajalca previdni. To je pomembna odločitev za vsakega študenta, saj lahko delodajalec, ki ste ga izbrali, vpliva na vašo sposobnost opravljanja študija in uspeha pri pouku. Če vaš delodajalec ne razume vaših študentskih obveznosti, bo ves vaš trud neuporaben.

 

Da boste tudi med delom dobili dobre ocene, bodite pozorni na delodajalca, s katerim nameravate delati. Med razgovorom ocenite, ali je delodajalec pripravljen določiti vaš delovni urnik glede na urnik pouka na fakulteti. Je v njihovih očeh vaša izobrazba prioriteta? Ali bodo razumeli, če se kdaj pojavite pozno na izmeno zaradi šolskih obveznosti? Delodajalec, s katerim delate, bi vam moral zagotoviti fleksibilnost in pokazati razumevanje.

 

2. Čim prej ustvarite načrt

 

Usklajevati delo in študij zahtevata dolgotrajno predanost. Te obveznosti bodo trajale mesece ali celo leta, zato morate pravilno določiti urnik in planirati vnaprej. Zanemarjanje tega koraka lahko povzroča stres, saj ne boste vedeli, kako upravljati s svojimi odgovornostmi. To še posebej velja za bruce ali študente, ki nimajo izkušenj z usklajevanjem dela in študija.

 

Čim prej si ustvarite načrt. Po vpisu si preberite učni načrt in se seznanite z urnikom izpitov ter z roki za oddajo nalog. Pridobite čim več informacij o svojem programu čez celotno šolsko leto v primeru večjih projektov, izletov izven mesta itd. Te podatke vpišite v koledar, planer ali v vaš pametni telefon, da si ne boste nakopali preveč dela in ogrozili svoj akademski uspeh.

 

3. Produktivno izkoristite svoj prosti čas

 

Dokler znate učinkovito upravljati svoj čas, boste imeli prosti čas tudi kot študent. Še vedno boste imeli čas, da se občasno srečate s prijatelji in imate odmor za stvari, ki jih radi počnete.

 

Če želite čim bolje izkoristiti svoj prosti čas, ga porabite za nekaj produktivnega. Če se vsak dan vozite na univerzo in z nje, izkoristite ta čas za branje knjige, da boste lahko dohiteli pouk. Med odmorom v službi namenite nekaj minut za preučevanje in pregledovanje zapiskov.

 

Izvajanje teh sprememb je sprva morda težko, a če ste resnično pripravljeni postati uspešen študent, bo vse postajalo lažje.

 

4. Ne pozabite poskrbeti zase

 

Kot že omenjeno, je študent, ki dela, lahko pod velikim stresom. Obe od teh okolij lahko včasih postaneta nepredvidljivi, kar vam lahko povzroči fizični in duševni stres. Še en trik, da med delom na fakulteti dobite dobre ocene, je, da vedno skrbite zase. To pomeni, da ne glede na to, kako zaposleni ste v šoli ali službi, morate vedno vložiti čas in trud za pravilno obvladovanje stresa.

 

Nekateri najlažji načini za obvladovanje stresa vključujejo vadbo v lokalni telovadnici ali fitnesu, sprehod, poslušanje glasbe ali masažo. Prav tako lahko pišete dnevnik ali vsak dan namenite trideset minut svojega časa za meditacijo. Te metode niso drage in so učinkovite za obvladovanja stresa.

 

Stres lahko postane razlog, zakaj boste izgubili osredotočenost v šoli in službi ter se izolirali od najbližjih prijateljev in družine. Dlje, ko doživljate kronični stres, hujši so njegovi učinki na vaše splošno zdravje. Zato v teh trenutkih ne pozabite nase.

 

5. Ne pretiravajte

 

Ideja o hkratnem študiju in delu je lahko za nekatere zelo poživljajoča. Fakulteta zaznamuje fazo vaše odraslosti. Žongliranje z delom in novimi odgovornostmi bo preizkusilo vašo sposobnost obvladovanja odraslosti. Toda ne glede na to, kako mamljivo je prevzeti več nalog hkrati, da preizkusite svojo pripravljenost, tega ne počnite. Ne pozabite, da ste človek, ki ima tudi omejitve.

 

Ko postanete študent, ki dela, najprej določite, koliko predavanj boste imeli v semestru in potem poiščite delo, ki ustreza vašim zahtevam študija. Pazite, da ne boste preveč delali in ob enem še študirali. Tega ni nemogoče izpeljati, toda s časom in energijo, ki jo bodo te odgovornosti zahtevale od vas, boste verjetno ogrozili eno – bodisi študij bodisi delo.

 

6. Naspite se

 

Učenje čez noč je običajna praksa med študenti. Zaradi slabega upravljanja s časom so se pogosto prisiljeni učiti do jutranjih ur, da bi dosegli boljši rezultat na izpitih ali kvizih. Veliko študentov misli, da si bodo informacije lažje zapomnili ali ohranili, če se učijo zadnji trenutek.

 

Priporočamo, da temu trendu ne sledite, saj lahko to naredi več škode kot koristi. Če se učite čez noč, lahko postanete bolj pozabljivi, povzročite povečanje stresa, pokvarite svoje razpoloženje in negativno vplivate na svoje zdravje. Poskusi, da bi dobili dober rezultat, lahko dolgoročno ogrozijo vaše zdravje.

 

Izogibajte se nočnemu učenju in nikoli ne zmanjšujte spanca. Če veste, da se vam bliža izpit, se zanj učite tedne prej in ne prejšnjo noč. Vsaj dve uri svojega dnevnega urnika porabite za učenje.

 

Ne glede na to, kako zaposleni ste s študijem in delom, si vedno prizadevajte spati vsaj osem ur vsako noč. Med učenjem si vzemite odmore, če vidite, da niste zbrani. Če se čez dan težko učite, se prej zbudite zjutraj. To je boljša opcija kot učenje celo noč, ker si dejansko daste čas za spanje in sprostite možgane.

 

7. Bodite potrpežljivi

 

Upravljanje s svojim časom in energijo med študijem in službo je lahko težko, vendar je vedno mogoče. Dokler veste, kakšne so vaše prioritete in odgovornosti, bo ta naloga sčasoma postala lahka!

 

Vendar ne pozabite biti potrpežljivi do sebe – ocenite svoje strategije, določite, katera od teh deluje in ne bojte se spreminjati. Prva strategija, ki jo uporabite za uravnoteženje svojega časa in energije kot študent, ki dela, morda ni najboljša, zato so vedno dobrodošle izboljšave. Ne pozabite, da se iz napak učite.

 

Prepričani smo, da vam bo uspešno uspelo usklajevati delo in študij z zgornjimi nasveti. Želimo vam vso srečo s študijem!Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest