28
Dec

10 nasvetov za efektivno učenje

Ne glede na to, ali se pripravljate na maturo, pomemben izpit na fakulteti ali preprosto širite svoje znanje, vam bodo ti nasveti pomagali, da kar najbolje izkoristite svoj študijski čas. Odkrivamo, da ne gre nujno za težko delo, ampak za to, kako se učiti pametneje.

 

Imeti dobre učne navade je vedno v pomoč. Toda to je še bolj pomembno zdaj med pandemijo COVID-19. Veliko študentov čuti splošen stres in veliko distrakcij. Poleg tega se študenti v mnogih državah soočajo z različnimi oblikami učenja. Nekatere šole spet izvajajo pouk v živo s pravili za oddaljenost in maske. Druge šole imajo ves pouk online. Spet drugi se poslužujejo hibridnega modela, nekaj v živo, ostalo online.

 

Ker razumemo, da je učenje lahko težka naloga, a ne rabi biti, smo za vas zbrali 10 nasvetov, kako se učiti efektivno.

 

1. Učenje v kratkih intervalih

 

Časovno kratko učenje pomaga sinapsam v vaših možganih obdelati informacije veliko bolje kot veliko informacij v dolgih intervalih učenja. Poskusite se učiti po 30 minut in si vmes vzeti 5 minut odmora. Izogibajte se nočnemu učenju, začnite načrtovati in se učiti zgodaj v študijskem obdobju. Za boljšo organizacijo si lahko ustvarite tudi urnik učenja.

 

2. Uredite si prostor za učenje

 

Ustvarite si idealen študijski prostor in zberite vse knjige ter predmete, ki jih boste potrebovali. Ta čas načrtovanja tudi pripravi vaše možgane na študij. Prav tako omejite motnje – če poslušate glasbo med učenjem, izberite melodično glasbo brez besedil in seveda pustite telefon pri miru, da se izognete družbenim omrežjem in ostalim distrakcijam, ki jih telefon predstavlja.

 

3. Dober spanec in telovadba

 

Informacije bolje absorbirate, ko ste budni, dobro nahranjeni in spočiti – in še bolje po vadbi. Pomembno je, da poskrbite, da boste zaužili hranljivo hrano, da so vaši možgani napolnjeni na 100 %. Prav tako se ne pozabite razmigati in ostati hidrirani med 30-minutnimi intervali učenja.

 

4. Učenje s spominskimi (flash) karticami

 

Vaši možgani bolje shranjujejo informacije, ko nekaj zapišete, potem ko ste to že prebrali ali slišali. Poskusite s pisanjem bistvenih informacij na spominske oz. "flash" kartice. Dober sistem za uporabo je Leitnerjev sistem, ki uporablja načelo razmaknjenega ponavljanja informacij.

 

5. Povezovanje informacij

 

Učenje s povezovanjem se izplača. Med učenjem razmišljajte o različnih načinih povezovanja informacij, ki jih berete, gledate ali poslušate. Temu pravimo kontekstualno učenje. Poskusite združiti povezane informacije na eno (flash) kartico ali list papirja.

 

6. Postavljanje ciljev

 

Naredite seznam študijskih ciljev ali nalog, ki jih morate opraviti in jih označite, ko jih dokončate. Ne samo, da vas bo motiviralo in vam dalo občutek dosežka, ampak vam bo pomagalo, da se boste počutili ponosni sami nase, poleg tega pa boste zmanjšali tudi občutek stresa.

 

7. Preizkusite se in vadite

 

Testi za vajo so dober način, da vidite, kje ste in katero tematiko boste morali še utrjevati. Če med učenjem naletite na nekaj zapletenega, si to zapišite, se naučite in se pozneje še preizkusite za izziv, da preverite, ali ste znanje zares osvojili.

 

8. Učenje "drugih"

 

Preizkusi so pokazali, da ljudje, ki preučujejo snov, da bi naučili druge, informacije absorbirajo bolj logično kot tisti, ki se učijo zgolj zase. Ameriška študija je pokazala, da so študenti, ki so sodelovali v vrstniškem učenju, dosegli bistveno višje rezultate na bralnem testu kot študenti, ki niso, kar kaže na učinkovitost vrstniškega mentorstva na akademske dosežke.

 

9. Glasno branje in pomnjenje

 

Ne glede na to, ali se učite sami, s prijateljem ali družinskim članom, preberite svoje (flash) kartice in povzetke na glas. Priročen trik je, da zaprete oči in se poskusite spomniti, kaj piše na karticah, da bi dodatno utrdili vaše glavne točke in argumente.

 

10. Ne učite se iz zaslona

 

Predavatelj psihologije na Univerzi v Leicesteru v Angliji je ugotovil, da si je težje zapomniti, kaj ste prebrali, ko berete z zaslona kot pa s knjige ali kosa papirja. Poskusite naslednjič natisniti nekaj zapiskov predavanj ali spletnih člankov in odpočite svoje oči od ekrana.

 

Bonus nasvet: Bodite prijazni do sebe

 

Poskusite se držati redne rutine. In dovolj spati – ne samo noč pred testom, ampak več tednov ali mesecev zapored.

 

Ne obremenjujte se, če se vam vse to zdi stresno in veliko. Če imate občutek, da se učite veliko novega, poskusite vsak dan ali dva dodati le eno novo učno spretnost. Ali pa vsaj razporedite svoje učenje in vadite. Ko pridobite več vaje, lahko dodate več veščin. Če potrebujete pomoč, vprašajte prijatelja, sošolca ali profesorja.

 

Opravljanje šolskih nalog med pandemijo je tudi v najboljšem primeru težka situacija. Zato ne pozabite biti prijazni tudi do sebe. Konec koncev, smo vsi v tem skupaj.

 

Želimo vam veliko uspeha pri izpitih in testih!

 

Viri: Science news for students, StudyLinkDeli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih