17
Aug

Prihodnost dela na daljavo

Ste v svojem podjetju v času epidemije in vseh ukrepov tudi vi za večino svojih zaposlenih organizirali delo na daljavo in tako poskrbeli za ustrezno varnost? Ob sproščanju ukrepov se tako verjetno sprašujete, kako naprej. Se vrniti nazaj v pisarne ali omogočiti delo na daljavo še naprej, ne glede na razmere?

 

Prednosti dela na daljavo …

 

Nekatera podjetja so se dela na daljavo v celoti ali vsaj deloma posluževala že pred epidemijo. V zadnjih petih letih se je rednega dela na daljavo posluževalo

44 % več podjetij kot v letih prej, je pokazala raziskava o delu na daljavo, podjetja FlexJobs.

 

Vedno bolj priljubljeno pa je tudi med delavci, ki se za to odločajo zaradi bolj fleksibilnega delavnika. Zadovoljni so, ker lahko delajo od kjerkoli, so manj pod stresom in se počutijo bolj produktivne. Kar 94 % zaposlenih, ki so bili primorani delati od doma na novo, je slednje prav tako potrdilo.

 

Glavna prednost dela na daljavo za podjetje je seveda manjši strošek s samo nepremičnino ali najemom.

 

Kar pa podjetja, ki redno delajo z ljudmi na daljavo, še izpostavljajo je, da jim to omogoča delo z najboljšimi talenti s celega sveta.

 

Vzpodbuden pa je tudi podatek, da se delavci na daljavo na sploh počutijo bolj zadovoljne. V naslednjih petih letih bi jih službo menjalo kar 13 % manj od tistih, ki ne delajo na daljavo.

 

… in pomanjkljivosti

 

Minuse ste verjetno tako zaposleni kot delodajalci dodobra sami izkusili na lastni koži. V anketi ste nam zaupali, da pri delu na daljavo najbolj pogrešate socialni stik in druženja s sodelavci ter deljenje idej v živo.

 

Vsekakor je problem tudi nezadostna digitalizacija storitev in dokumentov. Neprimerna tehnologija, slaba povezava s spletom, pomanjkanje računalniške opreme in še bi lahko naštevali.

 

Prilagoditi smo se morali na marsikaj, pa vendar nam je uspelo in lahko si predstavljamo, da bi delo na daljavo nadaljevali tudi v prihodnje.

 

Kako se boste odločili vi?

 

Delo na daljavo je z epidemijo dobilo še dodaten zagon in pričakovati je, da se bo vedno več zaposlenih in podjetij odločalo za tovrstno organizacijo dela. S tem ko smo bili primorani delati na daljavo, smo namreč ugotovili, da velika večina služb ni tako močno vezana na lokacijo dela. Vsa pisarniška dela in velik del storitvenega segmenta je možno povsem digitalizirati.

 

Raziskave pravijo, da imajo največ potenciala za delo na daljavo podjetja, ki se ukvarjajo s financami in zavarovanji ter upravljanjem.

 

Hibridni model

 

Kljub temu pa se bodo po epidemiji najverjetneje podjetja posluževala hibridnega načina dela: nekaj dni na teden na daljavo, preostale dni pa na delovnem mestu. Raziskava podjetja McKinsey & Company je pokazala, da 38 % zaposlovalcev pričakuje, da bodo zaposleni delali 2 dni na teden od doma, 19 % pa tri dni ali več. Pričakovati je tudi hibridni model po tednih, npr. 1 teden od doma, 1 teden na delovnem mestu.

 

Vsekakor v proces odločanja o prihodnosti delavnika vključite svoje zaposlene in se pogovorite o njihovih željah in predlogih. Prepričani smo, da bosta tako zadovoljstvo in produktivnost še večja.

 

Se lotevate uvedbe dela na daljavo in želite še več informacij? Za vas smo zbrali več virov o tej aktualni tematiki:

• https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/whats-next-for-remote-work-an-analysis-of-2000-tasks-800-jobs-and-nine-countries#
• https://miro.com/guides/remote-work/statistics
• https://biz30.timedoctor.com/remote-work-statistics/
• https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2021/12/27/this-is-the-future-of-remote-work-in-2021/?sh=ac821631e1deDeli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest

Piškotki

Na spletnem mestu uporabljamo piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in zagotavljanje kakovostnih vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih