09
Feb

Ostanite povezani tudi na daljavo

Delo na daljavo je postalo naša nova normalnost. Še vedno pa je za mnoge nekaj novega in prinaša drugačne izzive. Zaupali ste nam, da v času dela od doma najbolj pogrešate osebno izmenjavo idej (t. i. brainstorminge) in druženja s svojimi sodelavci. Dobra novica pa je, da oboje lahko izvedete tudi virtualno.

 

Viharjenje možganov 

 

Tradicionalni »brainstorming« ali po slovensko viharjenje možganov po navadi poteka tako, da se člani ekipe zberejo skupaj v sejni sobi in iščejo rešitve danega problema. Tovrstnih sestankov ni težko izvajati na daljavo preko video klicev, ki jih lahko brezplačno organizirate s pomočjo programov: Zoom, Skype, Teams, Hangouts in drugimi. Vsekakor je to najboljši približek sestankovanjem v živo, saj se ekipa med seboj vidi in sliši. Za pomoč pri generiranju novih idej si lahko pomagate z De Bonovo metodo naključne spodbude oziroma slikovne asociacije, kjer poleg opisanega problema ekipi podate za pomoč pri razmišljanju še naključno sliko, ki bo njihovo kreativno razmišljanje še bolj spodbudila. Naključne slike ali fotografije lahko najdete v različnih spletnih generatorjih, ekipa pa naj si z njimi pomaga tako, da si zapiše ideje, ki jih spodbudi slika in so povezane z danim problemom.

 

Odlična pomoč med sestankom vam je lahko tudi skupna tabla (npr. vodja deli svoj ekran z drugimi), na katero se sproti zapisujejo ideje, komentarji, rišejo miselni vzorci, pogledajo referenčni videi. Tako boste vsi videli in vedeli, kaj vse ste že predebatirali in lažje skupaj izbrali najboljšo rešitev. Takšno tablo in skupno soustvarjanje dokumentov že omogočata program Microsoft Teams in Google Jamboard.Za še bolj utečeno sodelovanje pa se podjetja in učitelji odločajo tudi za program Miro, ki omogoča lepljenje listkov, risanje diagramov, miselnih vzorcev, ali idej neposredno med samim klicem. Vsebuje tudi že vnaprej oblikovane tipične dokumente, ki jih lahko preoblikujete in uporabite po svoje.

 

Neformalno druženje 

 

Formalni sestanki pa niso edino povezovanje s sodelavci, ki ga pogrešamo. Pri delu od doma nam vsem najbolj primanjkuje socialni stik. Skupna jutranja kava, kjer se pritožujemo čez vreme in količino dela. Nepogrešljivi pa so tudi teambuildingi, ki so vedno poskrbeli še za dodaten ekipni duh in povezanost. Poiskali smo nekaj idej, kakšna neformalna druženja lahko organizirate s pomočjo video klicev: 

 

  • Vsakodnevna jutranja kava za pozitiven začetek dneva.
  • Petkova popoldanska druženja za lepši zaključek tedna.
  • Vsak mesec zabava z določenim stilom oblačil.
  • Igranje iger na daljavo, na primer: križci/krožci, vislice, kvizi.
  • Degustacija vina, čokolade ali whiskey-ja na daljavo, kjer vsak predhodno prejme domov paket z vzorci.
  • Spletni kuharski tečaj s priznanim chefom, kjer sestavine prejmejo domov po pošti.

 

Za popestritev vašega prvega skupnega spletnega druženja lahko uporabite že obstoječ spletni generator kviz vprašanj in pripravite tekmovanje. Seveda ne pozabite na nagrado. Tehnologija vam ponuja veliko različnih možnosti, ki bodo vaša druženja in sestankovanja naredila še bolj zanimiva kot sicer, zato jo izkoristite in preizkusite različne stvari. Le tako boste našli tisto, ki vaši ekipi najbolj ustreza.Deli:

Nazaj na blog

Preverite seznam prostih delovnih mest